Το Almás pite είναι μια παραδοσιακή μηλόπιτα από την Ουγγαρία γνωστή για τις ρουστίκ, σπιτικές της ιδιότητες.
Συνήθως αποτελείται από μια βουτυράτη, σπασμένη σε νιφάδες ζύμη που περικλείει ένα ζαχαρούχο μείγμα μήλου, συνήθως αρωματισμένο με κανέλα και μερικές φορές ξύσμα λεμονιού ή βανίλια.
Τα μήλα τρίβονται και αναμιγνύονται με ζάχαρη και μπαχαρικά και στη συνέχεια τοποθετούνται ανάμεσα σε στρώματα ζύμης.
Μετά το ψήσιμο, η πίτα αποκτά μια χρυσοκαφέ κρούστα και μια ζουμερή, μυρωδάτη γέμιση μήλου.
Συχνά πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρισμα και μπορεί να την απολαύσει κάποιος ζεστή ή κρύα, μερικές φορές συνοδευόμενη από σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό.
Αυτό το επιδόρπιο είναι μάλλον απλά για να το φτιάξουμε και τα υλικά, οι περισσότεροι από εμάς τα έχουμε ήδη στο ντουλάπι και στο ψυγείο μας. Η ζύμη μοιάζει με ζύμη πίτας, αν και λίγο πιο παχιά. Το αποτέλεσμα είναι ξεφλουδισμένο και ελαφρύ στην υφή με την ποσότητα βουτύρου που προστίθεται και ξινή κρέμα για υγρασία.
Το στρώμα μήλου είναι γλυκό αλλά όχι υπερβολικά γλυκό από τα χρυσά νόστιμα μήλα. Ο χυμός λεμονιού θα βοηθήσει τα μήλα να μαυρίσουν, ωστόσο η κανέλα θα δώσει χρώμα στα μήλα.
Το Almás pite είναι ένα παρήγορο, σπιτικό επιδόρπιο που φτιάχνεται συνήθως στα ουγγρικά νοικοκυριά, ειδικά το φθινόπωρο, όταν τα μήλα είναι στην εποχή τους.
Όταν βρίσκονται σε γάμους, πάρτι ή εκκλησιαστικές γιορτές, οι κυρίες από την Ουγγαρία σερβίρουν αυτό το κέικ μαζί με πολλά άλλα επιδόρπια.
Οι Ούγγροι μετανάστες ήταν μια στενή κοινότητα και όταν γίνονταν πανηγυρισμοί κάθε είδους, όλες οι κυρίες έφτιαχναν τα γεύματα και τα επιδόρπια και οι άντρες βοηθούσαν στην προετοιμασία των κρεάτων και στο στήσιμο.
Καλημέρα. Η συνταγή της μηλόπιτα;
Θα ήθελα την συνταγή