Apfelstrudel: Το περίφημο στρούντελ μήλου από την Αυστρία

Apfelstrudel: Το περίφημο στρούντελ μήλου από την Αυστρία

To Apfelstrudel είναι παραδοσιακό βιεννέζικο στρούντελ, ένα πολύ δημοφιλές γλύκισμα με σφολιάτα στην Αυστρία, τη Βαυαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Βόρεια Ιταλία, τη Σλοβενία και άλλες χώρες της Ευρώπης που κάποτε ανήκαν στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία (1867–1918).

Στρούντελ είναι γερμανική λέξη και προέρχεται από την λέξη που σημαίνει «στροβιλισμός» ή «δίνη».

Η παλαιότερη γνωστή συνταγή για στρούντελ έρχεται από το 1697 και πρόκειται για μια χειρόγραφη συνταγή από τη Wienbibliothek im Rathaus.

Είτε ως είδος γλυκού είτε αλμυρού με γέμιση, το στρούντελ έγινε διάσημο κατά τον 18ο αιώνα μέσω της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων (1278–1780). Η αυστριακή κουζίνα διαμορφώθηκε και επηρεάστηκε από τις κουζίνες πολλών διαφορετικών λαών κατά τους αιώνες της επέκτασης της Αυστριακής Αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Το στρούντελ σχετίζεται με τον μπακλαβά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο οποίος ήρθε στην Αυστρία από την τουρκική μέσω της ουγγρικής κουζίνας.

Το στρούντελ συνδέεται κυρίως με την αυστριακή κουζίνα, αλλά θεωρείται παραδοσιακό αρτοσκεύασμα σε ολόκληρη την περιοχή που ανήκε στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Το στρούντελ μήλου θεωρείται το εθνικό πιάτο της Αυστρίας μαζί με το Wiener Schnitzel και το Tafelspitz.

Το στρούντελ μήλου αποτελείται από ένα μακρόστενο είδος σφολιάτας με γέμιση μήλου. Η γέμιση γίνεται από τριμμένα μήλα, ζάχαρη, κανέλα και τρίμμα ψωμιού ή φρυγανιά.

Το στρούντελ χρησιμοποιεί άζυμη ζύμη. Η βασική ζύμη αποτελείται από αλεύρι, λάδι (ή βούτυρο) και αλάτι, αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές.

Στο παραδοσιακό βιεννέζικο στρούντελ η γέμιση απλώνεται στα 3/4 της ζύμης και στη συνέχεια το στρούντελ τυλίγεται, ενσωματώνοντας τη ζύμη μέσα από τη γέμιση και δημιουργώντας ένα σχέδιο στροβιλισμού όταν κόβεται το στρούντελ. Ίσως αυτή είναι η προέλευση του ονόματος που σημαίνει στρόβιλος ή δίνη.

Οι επικαλύψεις παγωτού βανίλιας, σαντιγί, κρέμας ή σάλτσας βανίλιας είναι δημοφιλείς σε πολλές χώρες. Το στρούντελ μήλου μπορεί να συνοδευτεί με τσάι, καφέ ή και σαμπάνια και είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα κεράσματα στα βιεννέζικα καφέ.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση