Αβοκάντo: Το μυστικό για να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα οφέλη του για την υγεία μας

Αβοκάντo: Το μυστικό για να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα οφέλη του για την υγεία μας

Το αβοκάντο είναι ένα τρόφιμο υψηλό σε θερμίδες, βιταμίνες και με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες. Τα ώριμα αβοκάντο είναι γνωστά για τη βελούδινη, κρεμώδη υφή και την πλούσια γεύση τους.

Είναι πλούσιο σε κάλιο, τον ηλεκτρολύτη που ρυθμίζει τα υγρά του σώματος, ενώ είναι και μια καλή πηγή βιταμινών C και Ε.

Η βιταμίνη C βοηθά την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, χαρίζοντας ελαστική και σφριγηλή επιδερμίδα, ενώ η βιταμίνη Ε μειώνει τις βλάβες που προκαλεί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και καταπολεμά τη γήρανση.

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν το εντάξετε στην καθημερινότητα σας:

– Το αβοκάντο έχει αντιβακτηριακά και αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, τα οποία σκοτώνουν τα βακτήρια στο στόμα και φρεσκάρουν την αναπνοή.

-Το κάλιο βοηθά στη διατήρηση των υγρών στο σώμα, επιτρέποντας στα νεφρά να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Επίσης, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει την οστεοπόρωση.

– Η τακτική κατανάλωση αβοκάντο μειώνει την «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια έως και 22% και αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη έως και 11%.

– Αποτελεί μια από τις καλύτερες τροφές για το συκώτι καθώς βοηθά το σώμα να παράγει γλουταθειόνη, η οποία φιλτράρει τις βλαβερές ουσίες και προστατεύει τα κύτταρα του ήπατος από πιθανές βλάβες.

– Χάρη στα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, προστατεύει την όραση.

– Προσφέρει αντικαρκινική προστασία λόγω των καροτενοειδών και των μονοακόρεστων λιπαρών του.

– Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στη διατήρηση υγιούς βάρους.

– Ωφελεί την επιδερμίδα λόγω των βιταμινών C και E, αλλά και των ωμέγα-9 λιπαρών οξέων που διατηρούν την υγρασία στην επιδερμίδας και συμβάλλουν στην αναγέννηση των κυττάρων της.

Πώς να επιλέξετε ένα καλό αβοκάντο

Ένα σφιχτό και λιγότερο ώριμο αβοκάντο μπορεί να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου στο καλάθι με άλλα φρούτα ή σε μια χάρτινη σακούλα. Για να διαπιστώσετε αν το αβοκάντο είναι ώριμο και έτοιμο για κατανάλωση, κρατήστε το απαλά στη παλάμη σας και πιέστε ελαφρώς την επιφάνειά του. Ένα ώριμο, έτοιμο προς κατανάλωση αβοκάντο είναι λίγο μαλακό, χωρίς σκούρες κηλίδες. Καθώς ωριμάζει ο καρπός, ο φλοιός του αβοκάντο αποκτά ένα πιο σκούρο χρώμα. Ένα μέτριο αβοκάντο ζυγίζει 170-200 γρ. και έχει πράσινη φλούδα σε διάφορες αποχρώσεις ανάλογα το είδος, με αδρό και ανώμαλο φλοιό και ποικίλους βαθμούς γυαλάδας.

Πώς πρέπει να το συντηρήσουμε

Τα αβοκάντο δεν θα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο πριν ωριμάσουν. Μόλις ωριμάσουν τα αβοκάντο μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μια εβδομάδα.

Το αβοκάντο λίγη ώρα αφού κοπεί αρχίσει να μαυρίζει. Ωστόσο μπορούμε να το διατηρήσουμε πράσινο και φρέσκο, ακόμη και για 1 εβδομάδα.

Η λύση για ένα αβοκάντο πράσινο, φρέσκο και λαχταριστό ακόμη και 1 εβδομάδα μετά την πρώτη κοπή του, είναι να μην του βγάζουμε το κουκούτσι.

Κόβουμε από πάνω το αβοκάντο και με 1 κουτάλι να αφαιρούμε κάθε φορά μόνο την ποσότητα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Το υπόλοιπο αβοκάντο, με τη φλούδα και το κουκούτσι του, μπαίνουν σε ένα πλαστικό τάπερ και φυλάσσονται στο ψυγείο.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση