Το Basbousa είναι ένα γλυκό, σιροπιασμένο κέικ σιμιγδαλιού που προέρχεται από την Αίγυπτο.
Το κουρκούτι σιμιγδαλιού ψήνεται σε ένα ταψί, στη συνέχεια γλυκαίνεται με ανθόνερο πορτοκαλιού, ροδόνερο ή απλό σιρόπι και συνήθως κόβεται σε σχήματα ή τετράγωνα διαμάντια (παστίλια).
Το Basbousa κατασκευάστηκε για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, την σημερινή Τουρκία για να γιορτάσει την κατάκτηση της Αρμενίας. Ονομαζόταν ρεβανί και εξακολουθεί να αναφέρεται ως ρεβανί από τους Τούρκους σήμερα.
Εναλλακτικά, το Oxford Companion to Food λέει ότι η μπασμπούσα αναπτύχθηκε από ένα πιάτο που ονομάζεται μαμούνια και δημιουργήθηκε γύρω στον 10ο αιώνα. Τα μαμούνια φτιάχνονταν μαγειρεύοντας ρύζι σε λίπος σε σιρόπι. Αυτή η συνταγή αργότερα τροποποιήθηκε για να χρησιμοποιήσει σιμιγδάλι και το κουρκούτι μαγειρεύτηκε πρώτα πριν μουλιαστεί σε σιρόπι.
Συναντάται στις κουζίνες της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής με ποικίλα ονόματα, όπως ραβανί ή σάμαλι.
Το Basbousa είναι το πιο κοινό όνομα για αυτό το επιδόρπιο στη Μέση Ανατολή, αλλά μπορεί να ονομαστεί διαφορετικά ανάλογα με την περιοχή. αποκαλείται συχνά «hareesa» στο Levant. Σημειώστε ότι η «hareesa» στη Βόρεια Αφρική είναι μια πικάντικη κόκκινη σάλτσα. Είναι ένα δημοφιλές επιδόρπιο που προσφέρεται σε πολλά ζαχαροπλαστεία στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.
No comments yet.