Τα φρέσκα του Μαρτίου: Τα φρούτα και τα λαχανικά του πρώτου μήνα της άνοιξης

Τα φρέσκα του Μαρτίου: Τα φρούτα και τα λαχανικά του πρώτου μήνα της άνοιξης

Ο πρώτος μήνας της άνοιξης είναι εδώ και όλοι είμαστε έτοιμοι να τον απολαύσουμε. Μάρτιος λοιπόν και επιλέγουμε εποχιακά προϊόντα προκειμένου να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και να έχουμε καλύτερη υγεία. Επιλέγοντας φρέσκα φρούτα, που είναι στην εποχή τους (φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι), από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες […]

Διαβάστε Περισσότερα
Το αγαπημένο μας και πεντανόστιμο Ραβανί έχει τη δίκη του ιστορία

Το αγαπημένο μας και πεντανόστιμο Ραβανί έχει τη δίκη του ιστορία

Το Ρεβανί, Ραβανί, ή Ριβανί όπως το ονομάζουν στην Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην πόλη της Βέροιας, είναι ένα πεντανόστιμο γλύκισμα, το οποίο για χρόνια κατέχει πρωτεύουσα θέση στα γιορτινά γλυκά της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον μύθο, πήρε το όνομά του από τον τούρκο ποιητή Ρεβανί, του 16ου αιώνα, που είχε μια έφεση στη γαστρονομική […]

Διαβάστε Περισσότερα
Εσείς γνωρίζετε γιατί τρώμε χαλβά την Καθαρά Δευτέρα;

Εσείς γνωρίζετε γιατί τρώμε χαλβά την Καθαρά Δευτέρα;

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η αρχή της Σαρακοστής, δηλαδή της προετοιμασίας για το Ορθόδοξο Πάσχα που συνδυάζεται με νηστεία τροφών και παθών. Τα σαρακοστιανά γεμίζουν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν νηστίσιμες λιχουδιές. Σύμφωνα με τα χριστιανικά ήθη και έθιμα, οι γυναίκες την Καθαρά Δευτέρα δεν πρέπει να αφιερώσουν πολύ χρόνο […]

Διαβάστε Περισσότερα
Αβοκάντo: Το μυστικό για να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα οφέλη του για την υγεία μας

Αβοκάντo: Το μυστικό για να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα οφέλη του για την υγεία μας

Το αβοκάντο είναι ένα τρόφιμο υψηλό σε θερμίδες, βιταμίνες και με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες. Τα ώριμα αβοκάντο είναι γνωστά για τη βελούδινη, κρεμώδη υφή και την πλούσια γεύση τους. Είναι πλούσιο σε κάλιο, τον ηλεκτρολύτη που ρυθμίζει τα υγρά του σώματος, ενώ είναι και μια καλή πηγή βιταμινών C και Ε. Η βιταμίνη C βοηθά […]

Διαβάστε Περισσότερα
Εσείς γνωρίζετε τη γλυκιά ιστορία της τούρτας των γενεθλίων;

Εσείς γνωρίζετε τη γλυκιά ιστορία της τούρτας των γενεθλίων;

Η τούρτα, την ημέρα των γενεθλίων μας είναι η πρωταγωνίστρια της βραδιάς και είναι μια από τις γλυκές αναμνήσεις που μας ακολουθούν σε όλη μας τη ζωή. Η τούρτα των γενεθλίων συνήθως περιλαμβάνει στοιχεία από τον χαρακτήρα του εορταζόμενου και φυσικά τις αγαπημένες τους γεύσεις. Έχετε αναρωτηθεί όμως πότε και που ξεκίνησε το έθιμο της […]

Διαβάστε Περισσότερα
3 μυστικά  για μην κρυσταλλώνει η ζάχαρη

3 μυστικά για μην κρυσταλλώνει η ζάχαρη

Η ζάχαρη εκτός από τη γλυκιά της γεύση, αποτελεί και ένα σημαντικό «καύσιμο», που παρέχει ενέργεια στον οργανισμό μας. Η ζάχαρη και ο καφές δεν λείπουν πότε από το ντουλαπάκι της κουζίνας μας. Τι συμβαίνει όμως όταν τόσο η λευκή όσο η καστανή ζάχαρη άρχουν να σχηματίζουν σκληρά κομμάτια, σαν μικρές πέτρες, κοινώς να σβολιάζουν; […]

Διαβάστε Περισσότερα
Με τι να αντικαταστήσετε το αυγό στις συνταγές σας

Με τι να αντικαταστήσετε το αυγό στις συνταγές σας

Το αυγό χρησιμοποιείται αρκετά σε συνταγές ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής γιατί μπορεί να δέσει τα υλικά μεταξύ τους, να φουσκώσει το μίγμα, να προσθέσει την υγρασία που χρειάζεται και να δώσει χρώμα στο εξωτερικό των παρασκευασμάτων μας. Αν θέλετε ωστόσο να βγάλετε τα αυγά από τη διατροφή σας, είτε είστε αλλεργικοί σε αυτά, είτε βρίσκεστε στη […]

Διαβάστε Περισσότερα
Ξηρή μαγιά vs Νωπή μαγιά: Κάνουμε crash test

Ξηρή μαγιά vs Νωπή μαγιά: Κάνουμε crash test

Η μαγιά είναι ένας μικροοργανισμός (ή πολλοί) με δυνατότητα ταχύτατης αναπαραγωγής, ο οποίος όταν προστίθεται στο αλεύρι- και κάτω από τις ιδανικές συνθήκες- το κάνει να διογκώνεται. Στο εμπόριο σήμερα υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες μαγιάς που προορίζονται για οικιακή κι επαγγελματική χρήση: η νωπή και η ξερή. Ξηρή μαγιά Η ξηρή μαγιά είναι προϊόν αποξήρανσης […]

Διαβάστε Περισσότερα
Ανανάς: Το τροπικό φρούτο με τη γλυκόξινη γεύση και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Ανανάς: Το τροπικό φρούτο με τη γλυκόξινη γεύση και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Ο ανανάς είναι ένα γευστικό και ταυτόχρονα υγιεινό τροπικό φρούτο το οποίο προέρχεται από τη Λατινική Αμερική. Αυτό το δημοφιλές φρούτο είναι γεμάτο από αντιοξειδωτικά, και άλλα ωφέλημα θρεπτικά συστατικά, όπως ένζυμα που μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση φλεγμονών ή/και ασθενειών. Πέρα από την πλούσια, γλυκόξινη γεύση του, έχει υψηλή διατροφική αξία. 100γρ ανανά αποδίδουν […]

Διαβάστε Περισσότερα
Κρόκος Κοζάνης ή σαφράν: Η υπερτροφή με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας

Κρόκος Κοζάνης ή σαφράν: Η υπερτροφή με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας

Ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς το ελληνικό σαφράν είναι ένας θησαυρός για την υγεία, αφού πέρα από τη γεύση που χαρίζει στα φαγητά, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Τα κύρια συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη ενώ περιέχει, ακόμα, βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο, βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Ο μύθος του […]

Διαβάστε Περισσότερα