Rijstevlaai: Το ολλανδικό ρυζόγαλο που μοιάζει με cheesecake

Rijstevlaai: Το ολλανδικό ρυζόγαλο που μοιάζει με cheesecake

Τα γλυκά από όλο τον κόσμο είναι εντυπωσιακά και πολλές φορές μας αρέσει να δοκιμάζουμε και κάτι διαφορετικό. Ένα από αυτά είναι το Rijstevlaai (στα γαλλικά tarte au riz) που σημαίνει «rice flan». Το Rijestevlaai είναι ένα κρεμώδες επιδόρπιο με βάση το ρυζόγαλο που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, στις […]

Διαβάστε Περισσότερα
Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη

Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη

Τα αυγά του Πάσχα βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη, η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας. Η χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά, σύμβολο της γονιμότητας […]

Διαβάστε Περισσότερα
Φογάτσα: Το πασχαλινό τσουρέκι που φτιάχνουν στην Κέρκυρα

Φογάτσα: Το πασχαλινό τσουρέκι που φτιάχνουν στην Κέρκυρα

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε, όπως και όλα τα έθιμα του Πάσχα. Τα πασχαλινά εδέσματα είναι πολλά, είτε νηστίσιμα είτε όχι, και να απολαμβάνουμε κάθε χρόνο. Ένα από τα αγαπημένα μας γλυκά σνακ είναι το παραδοσιακό τσουρέκι, είτε σε μορφή πλεξίδας, είτε κουλούρας. Από τη Μεγάλη Δευτέρα οι Κερκυραίες νοικοκυρές αρχίζουν τις προετοιμασίες και την παρασκευή […]

Διαβάστε Περισσότερα
Simnel cake: Το κέικ φρούτων που τρώνε οι Βρετανοί το Πάσχα

Simnel cake: Το κέικ φρούτων που τρώνε οι Βρετανοί το Πάσχα

Οι Βρετανοί αγαπούν τα fruitcakes και έτσι, αυτά δεν λείπουν ούτε από το πασχαλινό τους τραπέζι. Για το Πάσχα, φτιάχνουν το Simnel cake, ένα κέικ με φρούτα που διακοσμείται με 11 ή 12 μπαλίτσες από μάρτζιπαν, οι οποίες συμβολίζουν τους Αποστόλους. Το κέικ Simnel καταναλώνεται ευρέως στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και άλλες χώρες με […]

Διαβάστε Περισσότερα
Rosquillas: Οι λουκουμάδες που τρώνε οι Ισπανοί το Πάσχα

Rosquillas: Οι λουκουμάδες που τρώνε οι Ισπανοί το Πάσχα

Το Πάσχα είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές για τους Χριστιανούς και τους Εβραίους και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Τα παραδοσιακά εδέσματα είναι πολλά και διάφορα και μερικά μοιάζουν μεταξύ τους ακόμη κι αν είναι από διαφορετικές χώρες. Στην Ισπανία την περίοδο του Πάσχα φτιάχνουν Rosquillas (ροσκίγιας). Πρόκειται στην ουσία για ντόνατς πασπαλισμένα με […]

Διαβάστε Περισσότερα
Colomba di Pasqua: Το ιταλικό πασχαλινό τσουρέκι με σχήμα περιστεριού

Colomba di Pasqua: Το ιταλικό πασχαλινό τσουρέκι με σχήμα περιστεριού

Όσο πλησιάζει το Πάσχα, σκεφτόμαστε τα παραδοσιακά γλυκά εδέσματα που φτιάχνουμε. Αν φέτος θέλουμε να πρωτοτυπήσουμε, υπάρχουν υπέροχες πασχαλινές συνταγές από όλο τον κόσμο. Μια από αυτές είναι το Colomba di Pasqua. Πρόκειται για το πασχαλινό  τσουρέκι των Ιταλών αλλά στην πραγματικότητα είναι γλυκό ψωμί μπριός. Είναι το λαμπριάτικο τσουρέκι των Ιταλών, κατάγεται από το […]

Διαβάστε Περισσότερα
Semifreddo: Το μισοπαγωμένο γλυκό από την Ιταλία

Semifreddo: Το μισοπαγωμένο γλυκό από την Ιταλία

Το Semifreddo (Σεμιφρέντο) είναι μια κατηγορία κατεψυγμένων επιδορπίων από την Ιταλία και σημαίνει «μισοπαγωμένο». Τα κύρια συστατικά είναι οι κρόκοι αυγών, η ζάχαρη και η κρέμα. Η υφή του είναι κάτι ανάμεσα στο παγωτό και τη μους και δεν χρειάζεται παγωτομηχανή για να φτιαχτεί, αλλά κυρίως η εξοικείωση με την τεχνική του μπεν μαρί, της […]

Διαβάστε Περισσότερα
Apfelstrudel: Το περίφημο στρούντελ μήλου από την Αυστρία

Apfelstrudel: Το περίφημο στρούντελ μήλου από την Αυστρία

To Apfelstrudel είναι παραδοσιακό βιεννέζικο στρούντελ, ένα πολύ δημοφιλές γλύκισμα με σφολιάτα στην Αυστρία, τη Βαυαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Βόρεια Ιταλία, τη Σλοβενία και άλλες χώρες της Ευρώπης που κάποτε ανήκαν στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία (1867–1918). Στρούντελ είναι γερμανική λέξη και προέρχεται από την λέξη που σημαίνει «στροβιλισμός» ή «δίνη». Η παλαιότερη γνωστή συνταγή για […]

Διαβάστε Περισσότερα
Religieuse: Το «αμαρτωλό» γλυκό από τη Γαλλία με την θρησκευτική ονομασία

Religieuse: Το «αμαρτωλό» γλυκό από τη Γαλλία με την θρησκευτική ονομασία

Τα γαλλικά γλυκά έχουν τη δική τους ιστορία ενώ αποτελούν τα σπουδαιότερα στην παγκόσμια ζαχαροπλαστική. Το Religieuse είναι ένα γαλλικό γλυκό που φτιάχνεται από δύο στρογγυλές σφολιάτες σου, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο, γεμισμένο με βελούδινη κρέμα ζαχαροπλαστικής (πατισιέρ), συνήθως με σοκολάτα ή μόκα. Κάθε σουδάκι καλύπτεται με γκανάζ της ίδιας γεύσης με τη […]

Διαβάστε Περισσότερα
Croquembouche: Το γαμήλιο γλυκό από τη Γαλλία που μοιάζει με έργο τέχνης

Croquembouche: Το γαμήλιο γλυκό από τη Γαλλία που μοιάζει με έργο τέχνης

Όπως ήδη γνωρίζουμε, η γαλλική κουζίνα, που περιλαμβάνει την γαστρονομία και τη ζαχαροπλαστική, είναι μία από τις κορυφαίες του κόσμου. Ειδικά, τα γλυκά από τη Γαλλία είναι διαδεδομένα σε όλο τον πλανήτη και λατρεύουμε να τα φτιάχνουμε και να τα απολαμβάνουμε. Ένα όχι και τόσο γνωστό γλυκό είναι το Croquembouche (croque-en-bouche) ή Pièce montée («συναρμολογημένο […]

Διαβάστε Περισσότερα