Το Bolo Rainha, που μεταφράζεται σε «Queen Cake» ή «το κέικ της βασίλισσας», είναι ένα παραδοσιακό πορτογαλικό κέικ που σχετίζεται στενά με το πιο γνωστό Bolo Rei, ή «King Cake».
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και τις γιορτές των Θεοφανίων (Dia de Reis) στις 6 Ιανουαρίου.
Παρόμοιο με το Bolo Rei στην υφή του που μοιάζει με μπριός, το Bolo Rainha φτιάχνεται με μια πλούσια, γλυκιά ζύμη. Ωστόσο, διαφέρει κυρίως στις γεμίσεις και τις επικαλύψεις.
Ενώ το Bolo Rei χαρακτηρίζεται από τη χρήση ζαχαρωμένων φρούτων, το Bolo Rainha συνήθως καταργεί αυτά τα ζαχαρωμένα φρούτα και αντ’ αυτού εστιάζει περισσότερο σε ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, αμύγδαλα και μερικές φορές φουντούκια.
Περιλαμβάνει επίσης αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες ή σουλτανίνα. Η κορυφή του Bolo Rainha είναι διακοσμημένη με μια γενναιόδωρη ποσότητα ξηρών καρπών, δίνοντάς της μια ξεχωριστή εμφάνιση σε σύγκριση με την πολύχρωμη επικάλυψη ζαχαρωμένων φρούτων του Bolo Rei.
Όπως το Bolo Rei, το Bolo Rainha ψήνεται συχνά με μια κρυμμένη έκπληξη μέσα, όπως ένα μικρό δώρο ή ένα φασόλι.
Η εύρεση του κρυμμένου αντικειμένου έχει μια παραδοσιακή σημασία παρόμοια με αυτή στο Bolo Rei, που συχνά περιλαμβάνει καλή τύχη ή την ευθύνη της φιλοξενίας μελλοντικών εορτασμών.
Το Bolo Rainha προσφέρει μια απολαυστική εναλλακτική λύση για όσους προτιμούν τις πλούσιες γεύσεις ξηρών καρπών από τα ζαχαρωμένα φρούτα στο Bolo Rei, διατηρώντας παράλληλα την εορταστική και πολιτιστική σημασία της παραδοσιακής πορτογαλικής εορταστικής περιόδου.
No comments yet.