Χριστόψωμο: Το ψωμί του Χριστού που φτιάχνεται λίγες ημέρες πριν τις γιορτές

Χριστόψωμο: Το ψωμί του Χριστού που φτιάχνεται λίγες ημέρες πριν τις γιορτές

Κάθε χρόνο στις γιορτές, τα φαγητά έχουν την τιμητική τους. Εδέσματα και γλυκίσματα, γεμάτα παραδόσεις του τόπου μας, που ομορφαίνουν το εορταστικό τραπέζι και ικανοποιούν τον ουρανίσκο μας. Ένα από τα πατροπαράδοτα αρτοσκευάσματα είναι το Χριστόψωμο.

Το Χριστόψωμο είναι το καρβέλι ψωμί ή η κουλούρα που οι νοικοκυρές στην Ελλάδα φτιάχνουν 2-3 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Η διαφορά με το απλό ψωμί είναι ο πλούσιος στολισμός με διάφορα κεντήματα (κεντίδια) ή «πλουμίδια» όπως ονομάζονται.

Ένα κεφαλαίο Β συμβολίζει το ζυγό του αλετριού ενώ πιο συνηθισμένος είναι ο σταυρός στην επιφάνεια του ψωμιού. Το Χριστόψωμο είναι αφιερωμένο στη Γέννηση του Χριστού.

Το καθημερινό φαγητό των Ελλήνων έχει ως βάση το ψωμί ή την πρώτη ύλη του ψωμιού, το αλεύρι. Γι’ αυτό και η έννοια του φαγητού ταυτίζεται με το ψωμί. Στις  γιορτές το ψωμί «βάζει τα καλά του», καθώς κατέχει σημαντική θέση ανάμεσα στα εορταστικά πιάτα.

Παρασκευάζεται όπως το συνηθισμένο ψωμί, από καλύτερο αλεύρι, κοσκινισμένο με ψιλή σήτα. Είναι συνήθως στρογγυλό και στην επάνω επιφάνεια του έχει σταυρό από ζυμάρι ή σφραγίδα και είναι πασπαλισμένο με σουσάμι. Σε πολλά μέρη της χώρας προσθέτουν καρύδια, ξερά σύκα, σταφίδες και αμύγδαλα, με τα οποία δημιουργούν σχέδια. Το Χριστόψωμο δεν το κόβουν με μαχαίρι αλλά με το χέρι.

Στην Καστοριά οι νοικοκυρές αποτυπώνουν και τα πέντε τους δάχτυλα πάνω στο ψωμί και λένε στα παιδιά πως ο Χριστός κατέβηκε στο φούρνο και το ευλόγησε. Στη Γρατινή Κομοτινής το Χριστόψωμο ονομάζεται «Παράς» γιατί μέσα έχουν βάλει ένα νόμισμα ενώ στην Κύπρο το Χριστόψωμο είναι γνωστό ως «Γεννόπιττα», δηλαδή η «πίτα των (Χριστου)γέννων».

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας παρασκευάζουν κουλούρες, τα λεγόμενα «Χριστοκούλουρα» που μοιάζουν με τα Χριστόψωμα, είναι όμως μικρότερα, και τα κρεμούν δίπλα στα εικονίσματα όλο τον χρόνο κάνοντας ευχές.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση