Clafoutis: Το αγαπημένο επιδόρπιο που απολαμβάνουν οι Γάλλοι με την έναρξη του καλοκαιριού

Clafoutis: Το αγαπημένο επιδόρπιο που απολαμβάνουν οι Γάλλοι με την έναρξη του καλοκαιριού

Το clafoutis (κλαφουτί), είναι γαλλικό γλυκό με καταγωγή από την περιοχή του Limousin και γίνεται συνήθως με φρέσκα μαύρα κεράσια και χυλό, περίπου σαν αυτόν που φτιάχνουμε τηγανίτες.

Ένα πολυταξιδεμένο γλυκό που ξεκίνησε από τη Γαλλία το 19ο αιώνα και κατέκτησε όλο τον κόσμο με το παράξενο όνομά του.

Με υφή που κυμαίνεται μεταξύ κέικ και κάσταρντ, το επιδόρπιο αυτό είναι μέχρι σήμερα ιδιαίτερα αγαπητό εντός αλλά και εκτός γαλλικών συνόρων και φτιάχνεται σε πολλές παραλλαγές που περιλαμβάνουν φρούτα όπως δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, μούρα κ.ά.

Το όνομα του προέρχεται από το ρήμα «clafir», που σημαίνει «γέμισμα».

Το σκεύος ψησίματος πρώτα βουτυρώνεται και γεμίζει με την απαλή κρέμα και στη συνέχεια προστίθενται τα φρούτα -συνήθως κεράσια- των οποίων οι χυμοί όσο ψήνονται συνδυάζονται με τα αρώματα της κρέμας και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά θεσπέσιο.

Είναι εύκολο και φίνο γλυκό και ένας από τους πιο νόστιμος τρόπους να απολαύσετε τα αγαπημένα και θρεπτικά φρούτα του καλοκαιριού. Αν αφαιρέσετε τα κουκούτσια από τα κεράσια το γλυκό έχει εντελώς διαφορετική γεύση, πιο ήπια γιατί όταν ψηθούν απελευθερώνουν υπέροχα αρώματα οπότε μη διστάσετε να τα κρατήσετε. Κάποιες παραλλαγές της κλασικής συνταγής προτείνουν την προσθήκη σοκολάτας, συνδυασμός όμως που πλησιάζει γευστικά τα pancakes.

Εύκολο και νόστιμο, ψήνεται στο φούρνο σε πυρίμαχο ταψάκι, σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση