Dacquoise: Το πολυτελές γλυκό με παντεσπάνι που έτρωγε η γαλλική αυλή

Dacquoise: Το πολυτελές γλυκό με παντεσπάνι που έτρωγε η γαλλική αυλή

Τόσο τραγανό όσο και κρεμώδες σε υφή, αυτό το γαλλικό κέικ παρασκευάζεται παραδοσιακά με παντεσπάνι μαρέγκας αμύγδαλου ή φουντουκιού που χωρίζεται με στρώσεις με σαντιγί ή βουτυρόκρεμα.

Το κέικ πήρε το όνομά του από τη γαλλική λέξη dacquois, που σημαίνει από το Dax και αναφέρεται σε μια πόλη που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Γαλλία, αλλά ο ίδιος ο όρος dacquoise έχει φτάσει να σημαίνει οποιοδήποτε επιδόρπιο με στρώσεις παντεσπάνι με μαρέγκα με ξηρούς καρπούς.

Το κέικ πιστεύεται ότι ξεκίνησε τον 17ο αιώνα, όταν εφευρέθηκε ως πολυτελές επιδόρπιο για τους ανθρώπους της γαλλικής αυλής.

Η συνταγή έγινε αργότερα πολύ δημοφιλής στην Αγγλία, αφού πολλοί Γάλλοι σεφ μετακόμισαν εκεί για να μαγειρέψουν για την ανώτερη τάξη.

Συνήθως σερβίρεται παγωμένο και συνοδεύεται από φρούτα.

Η τεράστια δημοτικότητά του δημιούργησε ένα κύμα από διαφορετικές εκδοχές του κέικ, όπως η περίφημη μαρτζολίνα, μια ορθογώνια ποικιλία dacquoise γνωστή ως η μητέρα όλων των γαλλικών επιδορπίων, που φτιάχνεται με παντεσπάνι μαρέγκας και βουτυρόκρεμα σοκολάτας.

Εφευρέθηκε από τον Γάλλο σεφ Fernand Point και είναι μακριά και ορθογώνια και συνδυάζει στρώσεις μαρέγκας αμύγδαλου και φουντουκιού με βουτυρόκρεμα σοκολάτας.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση