Δημητροκούλουρα ή Αγιοδημητριάτικα: Τα κουλούρια που φτιάχνουν στην Κρήτη ανήμερα του Αγίου Δημητρίου

Δημητροκούλουρα ή Αγιοδημητριάτικα: Τα κουλούρια που φτιάχνουν στην Κρήτη ανήμερα του Αγίου Δημητρίου

Τα Δημητροκούλουρα ή Αγιοδημητριάτικα κουλούρια αποτελούν χαρακτηριστικό κέρασμα της εορτής του Αγίου Δημητρίου στον Πλατανιά των Χανίων, αλλά φτιάχνονται όλο το χρόνο όπως και όλα τα γλυκά κεράσματα που έχουμε εθιμοτυπικό χαρακτήρα.

Το έθιμο του ομαδικού πλασίματος των Δημητροκούλουρων αναβιώνει τα τελευταία χρόνια από τον Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Πλατανιά. Τα κουλουράκια του Αγίου Δημητρίου θέλουν σκληρή ζύμη, πολύωρη αναμονή για να φουσκώσουν και για να ζυμωθούν λόγω της σκληρής δουλειάς που απαιτεί το ζύμωμά τους.

Μαζί με όλα αυτά, η παράκληση των γυναικών να πετύχουν τα κουλούρια τους, που εκδηλωνόταν με έναν ιδιαίτερο χορό που επεδίωκε το άνοιγμα (ανασήκωμα) της φούστας τους, παρακαλώντας τα κουλούρια να ψηθούν καλά και να ανοίξουν το ίδιο (όπως και οι φούστες τους), σημάδι πως αυτά θα έσπαγαν εύκολα σε κομμάτια για να κεράσουν οι νοικοκυρές τους επισκέπτες τους. Γιατί τα κουλούρια αυτά, δεν προσφέρονταν ολόκληρα…».

Έχουν την χαρακτηριστική μυρωδιά του ξύλου, του κόλιαντρου, της μαστίχας, της αλουσιάς, του σησαμιού. Μοιάζουν με τσουρέκι και παξιμάδι, αλλά και κουλούρι με σουσάμι.

Δεν τα έφτιαχνε καμία γυναίκα μόνη της, αλλά πάντα με παρέα, και τα φούρνιζε στον ξυλόφουρνο της γειτονιάς της, αν δεν είχε δικό της.

Παραμονές του Αγίου Δημητρίου οι ξυλόφουρνοι του πάνω χωριού έπαιρναν στην κυριολεξία φωτιά και γι΄ αυτούς κρατιόταν σειρά, αφού είχαν να φουρνίσουν και κουλούρια νοικοκυρών του κάτω Πλατανιά.

 

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση