Dobostorta: Η αυθεντική τούρτα από την Ουγγαρία που λάτρευε η αυτοκράτειρα Σίσσι

Dobostorta: Η αυθεντική τούρτα από την Ουγγαρία που λάτρευε η αυτοκράτειρα Σίσσι

Το Dobos torte (Dobostorta), γνωστό και ως Dobosh, είναι ένα ουγγρικό κέικ με παντεσπάνι με στρώσεις από βουτυρόκρεμα σοκολάτας και από πάνω καραμέλα.

Το γλυκό με τις πολλές στρώσεις πήρε το όνομά του από τον εφευρέτη του, τον Ούγγρο σεφ József C. Dobos, ιδιοκτήτη ντελικατέσεν στη Βουδαπέστη. Στα τέλη του 1800, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα κέικ που θα διαρκούσε περισσότερο από άλλα αρτοσκευάσματα σε μια εποχή που οι τεχνικές ψύξης ήταν περιορισμένες. Οι στρογγυλές πλευρές του κέικ είναι επικαλυμμένες με αλεσμένα φουντούκια, κάστανα, καρύδια ή αμύγδαλα και η σκληρή καραμέλα του επάνω μέρους βοηθά να αποφευχθεί η ξήρανση, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Το πολυστρωματικό και πιο διάσημο κέικ της Ουγγαρίας, το Dobostorta, είναι ένα πλούσιο επιδόρπιο που αποτελείται από πέντε στρώσεις κέικ και τέσσερις στρώσεις βουτυρόκρεμα σοκολάτας που έχουν περίπου ίσο πάχος.

Το Dobos torte παρουσιάστηκε στην Εθνική Γενική Έκθεση της Βουδαπέστης το 1885. Ο αυτοκράτορας Φραντς Ιωσήφ Α’ και η αυτοκράτειρα Ελισάβετ (Σίσσι) ήταν από τους πρώτους που το γεύτηκαν. Η τούρτα έγινε δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη, τόσο για την αντοχή της μέσω της αποστολής όσο και για τη μοναδική της εμφάνιση. Με την επίπεδη, γυαλιστερή, γυαλισμένη καραμέλα στην κορυφή του, ήταν απλό αλλά κομψό, σε αντίθεση με τα πιο περίπλοκα κέικ της εποχής. Η χρήση της εκλεκτής βουτυρόκρεμας σοκολάτας ήταν πολύ λίγο γνωστή εκείνη την εποχή, επειδή οι γεμίσεις κέικ και τα παγωτά συνήθως φτιάχνονταν με μαγειρεμένη κρέμα ζαχαροπλαστικής ή σαντιγί. Ο Dobos είχε ανακαλύψει τη βουτυρόκρεμα ενώ ταξίδευε στη Γαλλία, αλλά εφηύρε το μείγμα της τούρτας.

Η κρέμα περιείχε βούτυρο κακάο για επιπλέον απαλότητα. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, η τούρτα μιμήθηκε συχνά, αλλά δεν αναπαρήχθη ποτέ. Ο Dobos ταξίδεψε σε άλλες χώρες της Ευρώπης για να παρουσιάσει την τούρτα του και σύντομα άρχισε να εξάγει το προϊόν σε ειδικά σχεδιασμένα ξύλινα κουτιά. Κοντά στο τέλος της καριέρας του, το 1906, ο Dobos δώρισε τη συνταγή του στο Σωματείο Ζαχαροπλαστικής και Μελιτοπαραγωγών.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση