Donuts: Πώς απολαμβάνουν την αγαπημένη μας λιχουδιά ανά την υφήλιο;

Donuts: Πώς απολαμβάνουν την αγαπημένη μας λιχουδιά ανά την υφήλιο;

Τα ντόνατς είναι ένα από τα πιο γνωστά και ευρέως διαδεδομένα γλυκίσματα παγκοσμίως. Οι Άγγλοι το γράφουν doughnut, oι Αμερικάνοι το αναφέρουν ως donut και οι Γερμανοί ως berliner (στρογγυλό και γεμιστό με μαρμελάδες ή κρέμες).

Ο λόγος που αγαπήθηκαν από όλη την υφήλιο είναι η γλυκιά και νόστιμη γεύση τους, η αφράτη δομή τους αλλά και οι πολλές επιλογές στα σχήματα, τα μεγέθη, τις επικαλύψεις, τα χρώματα και τις γεμίσεις τους.

Ωστόσο δεν το απολαμβάνουν σε όλες τις χώρες στην εκδοχή που το γνωρίζουμε εμείς. Κάθε χώρα υιοθετεί ή μετατρέπει ένα φαγητό ή μια λιχουδιά σε κάτι οικείο ανάλογα με την γευστική της παράδοση και τα γούστα του λαού της.

Ας κάνουμε λοιπόν ένα ταξίδι στον κόσμο ψάχνοντας τις διάφορες εκδοχές των ντόνατς.

BeaverTail στον Καναδά

Η χώρα που τρώει τους περισσότερους λουκουμάδες ανά κάτοικο ετησίως είναι ο Καναδάς. Η πιο δημοφιλής επιλογή είναι ένα επιδόρπιο που ονομάζεται BeaverTail και είναι φυσικά προφανές γιατί αυτό το τηγανισμένο ζυμάρι πήρε το συγκεκριμένο όνομα. Έχοντας πραγματικά το σχήμα μιας ουράς κάστορα, είναι συχνά γεμισμένο με διάφορα πράγματα γλυκά ή αλμυρά.

Berliner Pfannkuchen στη Γερμανία

Τα Berliners είναι συνήθως γεμισμένα με μαρμελάδες διαφόρων χρωμάτων και γεύσεων, μπορεί να ξεγελαστείτε όμως, (ή κάποιος να σας κάνει πλάκα) και να φάτε και κάποιο με γέμιση μουστάρδας.

Εκτός από μαρμελάδες, μπορείτε να τα βρείτε γεμιστά με κρέμα ή σοκολάτα και είναι πραγματικές λιχουδιές.

Zeppole στην Ιταλία

Πολύς κόσμος γνώρισε τα zeppole χάρη στα καρναβάλια και τις υπαίθριες αγορές των πανηγυριών όπου και πωλούνται. Πρόκειται για ένα ιταλικό γλυκό που αποτελείται από ζυμάρι που τηγανίζεται και επικαλύπτεται συνήθως με άχνη ζάχαρη. Μπορεί όμως να είναι και γεμιστό με μαρμελάδα, κρέμα σαν αυτή των cannoli ή με ένα μείγμα βούτυρου και μελιού. Η υφή του μπορεί να ποικίλει από ελαφριά και αφράτη ως βαριά και πυκνή σαν του ψωμιού. Το έθιμο θέλει να τρώγονται την ημέρα που γιορτάζει ο Άγιος Ιωσήφ.

An-Doughnut στην Ιαπωνία

Τα γλυκάκια αυτά της Ιαπωνίας είναι και ο λόγος που η χώρα έρχεται δεύτερη σε κατανάλωση ντόνατς στον κόσμο μετά τον πρωτοπόρο Καναδά. Δεν μοιάζουν με καμιά άλλη συνταγή και είναι πραγματικά ξεχωριστά. Μοιάζουν πολύ με τα mochi, ενώ η γέμιση που θα βρει κανείς μέσα σε ένα an-doughnut είναι φτιαγμένη από μια πάστα κόκκινων φασολιών. Μπορεί να είναι λίγο ιδιότροπη η γεύση τους, είναι όμως πολύ νόστιμα και εξαιρετικά αγαπητά στην Ιαπωνία.

Picarones στο Περού

Η περουβιάνικη αυτή νοστιμιά είναι φτιαγμένη από πουρέ γλυκοπατάτας κι όταν τηγανίζεται παίρνει μια γεύση εντελώς διαφορετική από κάθε άλλο τηγανητό ντόνατ. Σερβίρεται με κανέλα κι ένα παχύρευστο σιρόπι και είναι πραγματικά νόστιμη.

Balushahi στην Ινδία

Τα balushahi τηγανίζονται μέσα σε κλαριφιέ βούτυρο και γίνονται πολύ τραγανα. Όταν έχουν τηγανιστεί καλά βουτιούνται αμέσως σε ζεστό σιρόπι ζάχαρης. Όσο κρυώνουν, το σιρόπι δημιουργεί κάτι σαν γλυκιά κρούστα στην επιφάνεια του ντόνατ, δίνοντας την αίσθηση της επικάλυψης που ξέρουμε και αγαπάμε στα ντόνατς. Είναι πιθανό να τα βρείτε σερβιρισμένα με σπασμένα φιστίκια ή αμύγδαλα.

Oliebollen στην Ολλανδία

Αν τα Oliebollen μπορούν να μεταφραστούν ως «μπαλίτσες λαδιού. Φτιάχνονται συνήθως του χειμερινούς μήνες και ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών. Πρώτα τηγανίζονται και ύστερα καλύπτονται με άχνη ζάχαρη κι ενώ φαίνονται κάτι το πολύ απλό, είναι υπέροχα σε γεύση. Ίσως να είναι ακριβώς αυτή τους η απλότητα που τα κάνει τόσο δημοφιλή στους Ολλανδούς που τα τιμούν ιδιαίτερα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

 

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση