Το εκλέρ είναι ένα αγαπημένο κλασσικό γαλλικό γλυκό, που χρονολογείται αρκετά χρόνια πίσω, κάπου στον 16ο αι. μ. Χ.
Τότε ο Ιταλός ζαχαροπλάστης Ποπελίνι δημιούργησε την ζύμη για σου. Ο ζαχαροπλάστης ανήκε στη συνοδεία της Αικατερίνης των Μεδίκων, η οποία τον 16ο αιώνα (1547) παντρεύτηκε το Γάλλο βασιλέα Ερρίκο Β.
Λόγω του ονόματος του «εφευρέτη», το πρώτο όνομα που δόθηκε στην ζύμη σου στη Γαλλία ήταν popelin (pate a Popelin).
Αργότερα τελειοποιήθηκε παίρνοντας το όνομα «pate a chaud», που κατέληξε με την παραφθορά της γλώσσας σε «pate a choux» (δηλαδή της ζύμης εν θερμώ ή της θερμοζύμης).
Η σύγχρονη θερμοζύμη φαίνεται να έχει επινοηθεί από το μεγάλο δάσκαλο Καρέμ. Ήταν αυτός που γέμισε τα ψημένα σουδάκια με κρέμα ή μαρμελάδα και γλάσαρε την επιφάνεια, έφτιαξε δηλαδή τους προγόνους των σημερινών choux a la creme και του εκλέρ.
Το εκλέρ πρωτοεμφανίστηκε στην Γαλλία τον 19ο αιώνα και ονομαζόταν το ψωμί της δούκισσας ή μικρή δούκισσα (pate a la duchesse, petite duchesse), μέχρι το 1850.
Εκλέρ σημαίνει αστραπή (eclair= αστραπή), ίσως γιατί τρώγεται σαν αστραπή ή γιατί η φήμη του «απλώθηκε» σαν αστραπή από το Παρίσι σε όλο τον κόσμο ή από το μακρόστενο σχήμα του (κι όχι το στρόγγυλο που έδιναν στα σουδάκια) θύμιζε αστραπή ή λόγω του αστραφτερού γλάσου του.
No comments yet.