Ensaïmada de Mallorca: Το παραδοσιακό γλύκισμα των Βαλεαρίδων που αντιστέκεται στον χρόνο

Ensaïmada de Mallorca: Το παραδοσιακό γλύκισμα των Βαλεαρίδων που αντιστέκεται στον χρόνο

Η Ensaïmada de Mallorca είναι ένα γλυκό σφολιατοειδές σε σπειροειδές σχήμα, φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά, αυγά και λαρδί.

Το συγκεκριμένο γλύκισμα παρασκευάζεται στο νησί της Μαγιόρκα από τον 17ο αιώνα και η συνταγή του έχει παραμείνει αναλλοίωτη μέχρι σήμερα.

Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει ακόμη παλαιότερη καταγωγή, ενδεχομένως με επιρροές από εβραϊκή ή αραβική ζαχαροπλαστική, λόγω της πολυπολιτισμικής ιστορίας της Μαγιόρκα.

Η λέξη Ensaïmada προέρχεται από τη λέξη saïm, που σημαίνει λαρδί, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό της συνταγής.

Παρόλο που χρησιμοποιεί λαρδί (saïm), παλαιότερες εκδοχές μπορεί να μην το περιείχαν – ειδικά αν προέρχονταν από κοινότητες που δεν το κατανάλωναν για θρησκευτικούς λόγους.

Η βασική συνταγή για την Ensaïmada de Mallorca είναι πολύ απλή και περιλαμβάνει μόνο αλεύρι, ζάχαρη, αυγά, μαγιά και νερό.

Ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί πολλές παραλλαγές της συνταγής κατά τη διάρκεια των αιώνων, όπως εκείνες με κολοκύθα, κρέμα ή σοκολάτα.

Η διαδικασία παρασκευής της είναι χρονοβόρα και απαιτεί αρκετή τέχνη. Η ζύμη ανοίγεται πολύ λεπτά, σχεδόν σαν φύλλο, και επαλείφεται με λαρδί. Έπειτα τυλίγεται σε ρολό και σχηματίζεται σε σπείρα.

Στη συνέχεια, αφήνεται να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για πολλές ώρες (συχνά 12 ή και περισσότερες), πριν ψηθεί μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της ensaimada:

  • Llisa (απλή): χωρίς γέμιση, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.
  • Με “cabello de ángel” (μαλλιά αγγέλου): γλυκό από ίνες κολοκύθας.
  • Με κρέμα ή σοκολάτα: γεμισμένη με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή σοκολάτα.
  • Με sobrasada: αλμυρή εκδοχή με παραδοσιακό λουκάνικο της Μαγιόρκα.
  • Με αμύγδαλα ή σαντιγί: λιγότερο συχνές αλλά εξίσου γευστικές.

Συχνά αγοράζεται ως αναμνηστικό από τουρίστες σε χάρτινο κουτί με παράθυρο.

Στην ίδια τη Μαγιόρκα, συνηθίζεται να καταναλώνεται στο πρωινό ή ως γλυκό σνακ με καφέ ή ζεστή σοκολάτα.

Πολλές οικογένειες τη φτιάχνουν για γιορτές και εορταστικές περιστάσεις, όπως το Πάσχα.

Η Ensaimada de Mallorca είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά γλυκά της Ισπανίας και φέρει Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση