Εσείς γνωρίζετε σε τι διαφέρει το κλασσικό παγωτό από το gelato;

Εσείς γνωρίζετε σε τι διαφέρει το κλασσικό παγωτό από το gelato;

Η άνοιξη είναι εδώ! Η θερμοκρασία έχει αρχίσει ήδη να ανεβαίνει και το παγωτό βρίσκεται στο επίκεντρο των γλυκών μας επιλογών.

Ωστόσο, στον κόσμο του παγωτού υπάρχουν διαφορές. Εσείς ξέρατε πως είναι άλλο το gelato και άλλο το παγωτό;

Στη Γαλλία το παγωτό (glace) είναι συνώνυμο με αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν «παγωμένη κρέμα» (creme glacee), δηλαδή ένα παγωμένο επιδόρπιο με κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και φρούτα με ή χωρίς κρόκους αβγών.

Το gelato είναι πιο κρεμώδες, πιο αφράτο και πιο στιλπνό από το παγωτό – αλλά ταυτόχρονα είναι πιο συμπαγές, πιο ελαστικό και πιο ρευστό.

Ενώ και το παγωτό και το gelato περιέχουν κρέμα γάλακτος, γάλα και ζάχαρη, το αυθεντικό ιταλικό gelato περιέχει περισσότερο γάλα, αλλά  λιγότερη κρέμα και λιγότερους κρόκους αβγών από ένα παγωτό. Τα λιπαρά του παγωτού κυμαίνονται μεταξύ 14-25%, ενώ τα λιπαρά ενός χειροποίητου ιταλικού gelato κυμαίνονται μόλις στα 4 με 9%.

Το gelato περιέχει 50% λιγότερο αέρα από το παγωτό, γιατί η μηχανή το αναδεύει σε χαμηλότερη ταχύτητα και συνεπώς βγαίνει πιο πυκνό, αλλά και πιο κρεμώδες από ότι το παγωτό και η γεύση του είναι πιο μεστή.

Σε αυτό συμβάλουν και τα λιπαρά του, που είναι πιο χαμηλά, οπότε αναδεικνύονται καλύτερα οι γεύσεις και τα αρώματα των υλικών που συμμετέχουν στην παρασκευή του.

Μερικοί επιμένουν πως μια πρέζα ανεπεξέργαστο αλάτι είναι απαραίτητη σε κάθε ιταλικό gelato.

Το gelato σερβίρεται πάντα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και πάντα στους -14ο C, πιο ζεστό δηλαδή από το παγωτό (που σερβίρεται στους -18 – 22ο C). Το μυστικό είναι να το καταναλώνουμε πάντα φρέσκο γιατί εάν μείνει στην κατάψυξη χάνει λίγο από την πλούσια γεύση του.

 

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση