Φράουλα: Το μικρό, πεντανόστιμο φρούτο που μυρίζει άνοιξη

Φράουλα: Το μικρό, πεντανόστιμο φρούτο που μυρίζει άνοιξη

Η φράουλα είναι ένα από τα αγαπημένα μας φρούτα. Είναι ένα μικρό, λαχταριστό φρούτο, με γλυκιά γεύση και ιδιαίτερο σχήμα.

Είναι το απόλυτο φρούτο της άνοιξης, δροσερό και γευστικό που πάει στα πάντα. Το χρησιμοποιούμαι ιδιαίτερα στα γλυκά, στα ροφήματα αλλά και σε σαλάτες και σε ποτά.

Είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φρούτο και ανήκει στην οικογένεια των Ροδίδων με 15 είδη ιθαγενή των βόρειων εύκρατων περιοχών. Κατά πάσα πιθανότητα η καταγωγή της είναι από τη Χιλή.

Ο καρπός της άγριας  φράουλας είναι μικρός, εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος. Είναι πολυετές, έρπον κυρίως και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα.

Ο καρπός της είναι σύνθετος και αποτελείται από μια ανθοδόχη που έχει στην επιφάνεια της πολλά μικρά σπόρια. Η καλλιέργειά της είναι αρκετά εύκολη.

Η φράουλα αντέχει στις χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες, όμως μία απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ή ένας παγετός την άνοιξη μπορεί να τη βλάψει.

Η φράουλα μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα είδη χώματος και δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου λίπασμα. Τα φυτά φυτεύονται το φθινόπωρο έτσι ώστε να υπάρχει παραγωγή τον επόμενο χρόνο.

Η συγκομιδή γίνεται μόλις οι φράουλες αποκτήσουν κόκκινο χρώμα. Καταναλώνονται ως νωπό φρούτο αλλά και μετά από επεξεργασία τους.

Οι Η.Π.Α. έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο με 220.000 τόνους ετησίως. Ακολουθούν ο Καναδάς , η Ιταλία, η Πολωνία και η Γαλλία.

Οι φράουλες διαθέτουν μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από μια σειρά ασθενειών.

Eίναι πλούσιες σε βιταμίνη C, κάλιο, φολικό οξύ και φυτικές ίνες. Περιέχουν, επίσης, μια σειρά από αντιοξειδωτικά, όπως  ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ, κερσετίνη και καμπφερόλη. Όλα αυτά έχουν αποδειχθεί ότι έχουν προστατευτικά αποτελέσματα έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου.

 

 

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση