Οι Gaufres à la flamande είναι ένα είδος βελγικών βάφλων που σχετίζονται με τη φλαμανδική κουζίνα.
Σε αντίθεση με τις πιο γνωστές βαθιές και τραγανές βάφλες της Βαλλωνίας (Liège ή Bruxelles), οι φλαμανδικές βάφλες είναι συνήθως πιο λεπτές, πιο ελαφριές και συχνά έχουν πιο μαλακή και αφράτη υφή, περισσότερο σαν πανκέικ σε μορφή βάφλας.
Βασικά χαρακτηριστικά:
- Φτιάχνονται συνήθως με μαγιά (αν και υπάρχουν και συνταγές με baking powder).
- Περιέχουν αυγά, βούτυρο, γάλα και αλεύρι.
- Το αποτέλεσμα είναι μαλακές, αφράτες βάφλες με ελαφρώς γλυκιά γεύση.
- Σερβίρονται συχνά με ζάχαρη άχνη, μαρμελάδα ή σαντιγί – και φυσικά, μπορούν να συνδυαστούν και με φρούτα ή σοκολάτα.
Δεν υπάρχει πάντα σαφής διάκριση στη χρήση του όρου “Gaufres à la flamande”, καθώς στην καθημερινότητα συχνά οι βάφλες διαφοροποιούνται περισσότερο με βάση την πόλη (Liège, Bruxelles) παρά την περιοχή.
Ωστόσο, κάποιες παραδοσιακές συνταγές φλαμανδικής βάφλας έχουν πιο παλιομοδίτικο, σπιτικό χαρακτήρα, και ψήνονται με χειροκίνητα ή παλιά βαφλιέρες.
Στις φλαμανδικές πόλεις (όπως η Γάνδη ή η Μπρυζ), σερβίρονται συχνά βάφλες σε λαϊκές αγορές ή σε παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία με ιστορία δεκαετιών.
Εκεί, μπορεί να δεις τον όρο “Gaufres à l’ancienne” που παραπέμπει σε παραδοσιακή συνταγή — πολύ κοντά στις “à la flamande”.
No comments yet.