Gianduja: Πώς δημιουργήθηκε και από πού πήρε το όνομά της η αγαπημένη μας λιχουδιά

Gianduja: Πώς δημιουργήθηκε και από πού πήρε το όνομά της η αγαπημένη μας λιχουδιά

Η σοκολάτα gianduja γεννήθηκε στο Torino, το 1806, την εποχή που ο Ναπολέων είχε απαγορεύσει την εισαγωγή του κακάο από το εξωτερικό. Έτσι, το κακάο ήταν ένα είδος πολυτελείας, ακριβό και δυσεύρετο.

Η πρώτη πάστα gianduja, δημιουργήθηκε το 1852 από τον ζαχαροπλάστη Michele Prochet, ο οποίος σκέφτηκε να προσθέσει στο μείγμα της σοκολάτας ένα τοπικό προϊόν, πιο εύκολα διαθέσιμο και σίγουρα φθηνότερο, τα φουντούκια του Langhe, μια τοπική ποικιλία, την «Tonda gentile», που ξεχωρίζει από τη χαρακτηριστικά φίνα γεύση της.

Καβουρδίζοντας και προσθέτοντας λεπτοαλεσμένα φουντούκια στην κακαόμαζα έδωσε στο τελικό προϊόν μια νέα γεύση, μοναδική και ντελικάτη.

Έτσι, σύμφωνα με την παράδοση, δημιουργήθηκε το λεγόμενο gianduiotto (giandojot), ένα σοκολατάκι σε σχήμα αναποδογυρισμένης βάρκας, διπλωμένο σε χρυσό ή ασημί χαρτάκι.

Τα σοκολατάκια αυτά ονομάστηκαν «Gianduja»  από τη λαϊκή, καρναβαλική φιγούρα του Τορίνο, «Gioann dla  Doja» (Τζοβάνι ο Κανατάς).

Και αυτό συνέβη γιατί, κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού του 1867, όταν ο τεχνίτης  Pierre Paul Caffarel, που είχε στο μεταξύ συνεταιριστεί με τον Prochet, για να διαφημίσει τα σοκολατάκια, έβαλε κάποιον μασκαρεμένο με την παραδοσιακή στολή του Gioann dla Doja να τα διανείμει δωρεάν στο κοινό, για πρώτη φορά!

Ο κόσμος που τα δοκίμαζε και τα απολάμβανε φώναζε τον «κράχτη» για να ζητήσει κι άλλα, αποκαλώντας τον, με όνομα της καρναβαλίστικης περσόνας, που έτσι ταυτίστηκε με τα σοκολατίνια αυτά.

Η σοκολάτα gianduja κι οι μορφές της

Η σοκολάτα gianduja υπάρχει σε τρεις διαφορετικές μορφές, σαν μπάρα σοκολάτας, σαν κρέμα που αλείφεται και σαν κρέμα που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.

Η σοκολάτα gianduja αντιπροσωπεύει την πόλη του Torino. Αποτελεί έναν πραγματικό  γευστικό παράδεισο. Μια γλυκιά σοκολάτα που περιέχει 30% πάστα φουντουκιού. Μια ζύμη που στην τελική μορφή της έχει λεπτή γεύση και βελούδινη υφή, που την κάνει να λιώνει στο στόμα.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση