Γιατί αποκαλούν τον κουρκουμά το πολυτιμότερο μπαχαρικό στον κόσμο;

Γιατί αποκαλούν τον κουρκουμά το πολυτιμότερο μπαχαρικό στον κόσμο;

Ο Κουρκουμάς – κουρκούμη ή κιτρινόριζα, είναι ένα πικάντικο καρύκευμα ικανό να εμπλουτίσει φαγητά αλλά και γλυκά σε κάθε κουζίνα ενώ είναι γνωστός για τα αναρίθμητα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό.

Θα το αναγνωρίσετε απ΄το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και την ελαφρώς πικρή γεύση. Αποτελεί βασική ουσία σε σκόνες μπαχαρικού κάρυ και συχνά εμπεριέχεται ως συστατικό σε πολλές συνταγές.

Με ποιο σημαντική την ουσία κουρκουμίνη, η οποία αποτελεί κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά, θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενώ προσφέρει και αντιφλεγμονώδη δράση.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πώς ο κουρκουμάς  μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό μας :

  • Μπλοκάρει ορισμένους τύπους καρκίνου, με έμφαση στο κεφάλι και τον λαιμό.
  • Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, μαχόμενο τις ελεύθερες ρίζες  που προκαλούν διάφορους τύπους καρκίνων όπως του προστάτη, του δέρματος, και του εντέρου.
  • Είναι πανίσχυρο αντιφλεγμονώδες. Έρευνες του πανεπιστημίου της Arizona έδειξαν ότι η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ισοδύναμες της κορτιζόνης, και σαν αποτέλεσμα μειώνει τους πόνους που προέρχονται από ρευματοειδή αρθρίτιδα, καταπραΰνει τα συμπτώματα που προκαλεί η ραγοειδίτιδα ( χρόνια φλεγμονή του  ματιού), βελτιώνει την λειτουργία των γονάτων όταν υπάρχει φλεγμονή.
  • Η κουρκουμίνη επιδρά στην χοληδόχο κύστη, προκαλώντας αυξημένη παραγωγή χολής, που βοηθάει στην πέψη.
  • Μελέτες έδειξαν ότι η κουρκουμίνη προλαμβάνει τον σχηματισμό πλάκας που μπορεί να φράξει της αρτηρίες και να οδηγήσει σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια ενώ άλλες μελέτες προτείνουν την καθημερινή χρήση κουρκουμά για την αποφυγή εκδήλωσης διαβήτη σε προδιαβητικά άτομα.

Διατροφολόγοι ισχυρίζονται ότι η κιτρινόριζα (κουρκουμάς) σαν αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, και αντισηπτικό, είναι ένα πάρα πολύ δυνατό φυτό, ενώ συνιστούν να χρησιμοποιούμε τον κουρκουμά σαν συμπλήρωμα στο φαγητό όπου αυτό είναι δυνατό.

Χρήση:

Μπορείτε να το προσθέσετε σε κρέμες ή σάλτσες, σε συνταγές με κρέας, λαχανικά, γιαούρτι, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες, κέικ, παγωτά και άλλα γλυκά.

Ιδιαίτερα αν θέλουμε να τους δώσουμε κίτρινο, εντυπωσιακό χρώμα, μια μικρή ποσότητα αρκεί!

Μάλιστα σε πάρα πολλές συνταγές όπου ταιριάζει το τζίντζερ, ταιριάζει και ο κουρκουμάς!

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση