Γιατί το βούτυρο πρωταγωνιστεί στις αγαπημένες μας συνταγές;

Γιατί το βούτυρο πρωταγωνιστεί στις αγαπημένες μας συνταγές;

Στη ζαχαροπλαστική, το βούτυρο έχει πρωταρχική θέση καθώς ανακατεύεται και αγκαλιάζει αφράτα φύλλα σφολιάτας, παραδοσιακά γλυκά όπως γαλακτομπούρεκο, γαλατόπιτα, μπακλαβαδάκια και άλλες πολλές συνταγές.

Γιατί όμως χρησιμοποιούμε βούτυρο στις συνταγές;

Για τέλεια γεύση

Το βούτυρο αναδεικνύει, βελτιώνει και δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα στις συνταγές μας.

Για τραγανά ή μαλακά γλυκά

Απλώνουμε βούτυρο πάνω στο φύλλο του γαλακτομπούρεκου πριν το ψήσιμο, για να γίνει το φύλλο τραγανό και μυρωδάτο. Προσθέτουμε βούτυρο στο κέικ και γίνεται ευωδιαστό, φτιάχνουμε λαχταριστή γλυκιά πίτα με ανθότυρο, μπισκότα βουτύρου που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Για γεμάτες και δεμένες σάλτσες

Το βούτυρο δένει τη σάλτσα, χαρίζοντάς της παράλληλα απαλότητα. Πλήρης γεύση, κρεμώδης υφή.

Για ισορροπία στις γεύσεις

Το βούτυρο ισορροπεί εκπληκτικά τις βασικές γεύσεις: γλυκό, αλμυρό, πικρό, ξινό. Θα κάνει μια κρέμα σοκολάτας (ganache) τέλεια, μειώνοντας την πικράδα του κακάο, ή θα απαλύνει την οξύτητα που δίνει το ξίδι σε μια σάλτσα βουτύρου (beurre blanc).

Για την τέλεια ζύμη στα γλυκά

Ο ρόλος του βουτύρου στα γλυκά μας είναι αναντικατάστατος. Όσο ψήνονται τα γλυκά μας, το βούτυρο προστατεύει τις στρώσεις της ζύμης και του φύλλου, καθιστώντας τις αδιάβροχες: Το νερό μέσα σε κάθε στρώση ζύμης μετατρέπεται σε ατμό και, καθώς διαφεύγει από τα πλαϊνά, κάνει κάθε στρώση να φουσκώνει και να στεγνώνει, μετατρέποντάς την σε μια εύθραυστη και τραγανή νιφάδα.

Tips:

Χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκο βούτυρο στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ένα βούτυρο που έχει ανοιχτεί καιρό μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση στα γλυκά και στα αλμυρά πιάτα.

Αποθηκεύουμε το βούτυρο σωστά, τυλίγοντάς το πάλι στη συσκευασία του (αν είναι σε πακέτο), ή βεβαιώνοντας ότι έχει κλείσει καλά (αν είναι σε κύπελλο), αποτρέποντάς το να απορροφήσει άλλες μυρωδιές από το ψυγείο.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση