Gingerbread: Το γιορτινό συστατικό που μυρίζει Χριστούγεννα

Gingerbread: Το γιορτινό συστατικό που μυρίζει Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και φέτος και είμαστε έτοιμοι για την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου.

Τα γλυκά έχουν την τιμητική τους, όπως και το φαγητό, το ποτό, η μουσική, τα φωτάκια και τα στολίδια.

Κάθε χρόνο, απολαμβάνουμε παραδοσιακά γλυκά αλλά και άλλα από όλο τον κόσμο που έχουν γίνει τα αγαπημένα μας.

Ένα από αυτά είναι τα γλυκά από gingerbread.

Το gingerbread είναι σε μια ευρεία κατηγορία ψημένων προϊόντων, συνήθως αρωματισμένων με τζίντζερ, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και κανέλα και σιροπιασμένων με μέλι, ζάχαρη ή μελάσα. Τα προϊόντα αυτά ποικίλλουν και κυμαίνονται από ένα μαλακό, υγρό μακρόστενο κέικ μέχρι μπισκότα κ.α.

Πιο γνωστά είναι τα gingerbread house, το gingerbread man που είναι ολόκληρες κατασκευές που μοιάζουν με χριστουγεννιάτικα σπιτάκια, ανθρωπάκια κ.α. γιορτινά σχέδια με γλάσο ή χωρίς. Το προσθέτουν μάλιστα και σαν συστατικό σε ροφήματα καφέ ή σοκολάτας.

Αρχικά, ο όρος gingerbread (από το λατινικό zingiber μέσω του παλαιού γαλλικού gingebras) αναφέρεται στο διατηρημένο τζίντζερ. Στη συνέχεια αναφέρεται σε ένα γλυκό που παρασκευάζεται με μέλι και μπαχαρικά.

Το gingerbread φέρεται να μεταφέρθηκε στην Ευρώπη το 992 μ.Χ. από τον Αρμένιο μοναχό Γρηγόριο της Νικόπολης.

Έφυγε από τη Νικόπολη για να ζήσει στο Μπονταρουά της βορειοκεντρικής Γαλλίας, κοντά στο Πιτιβιέ. Έμεινε εκεί για 7 χρόνια και δίδαξε το ψήσιμο του gingerbread σε Γάλλους Χριστιανούς.

Επίσης, μπορεί να μεταφέρθηκε στη Δυτική Ευρώπη από την ανατολική Μεσόγειο τον 11ο αιώνα.

Το gingerbread έγινε δημοφιλές κέρασμα σε μεσαιωνικά ευρωπαϊκά φεστιβάλ και εκθέσεις.

Σήμερα, ωστόσο, συνήθως σερβίρεται γύρω στα Χριστούγεννα, ως συστατικό γλυκών.

 

 

 

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση