Γνωρίζετε ποια είναι η διαφορά μεταξύ της μαγειρικής σόδας και του baking Powder;

Γνωρίζετε ποια είναι η διαφορά μεταξύ της μαγειρικής σόδας και του baking Powder;

Η μαγειρική maσόδα (baking soda) και το μπέικιν πάουντερ (baking powder) είναι υλικά ζαχαροπλαστικής, που βοηθούν στη διόγκωση διαφόρων παρασκευών, όπως τα κέικ.

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική Σόδα περιέχει μόνο καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο. Έχει λευκή κρυσταλλική μορφή, είναι άοσμη και η γεύση της είναι ελαφρώς αλμυρή και αλκαλική.

Σε κάθε συνταγή που χρησιμοποιείται πρέπει να περιλαμβάνεται ένα όξινο συστατικό, όπως το γιαούρτι ή ο χυμός λεμονιού. Η χημική αντίδραση μεταξύ βάσης και οξέος αρχίζει αμέσως. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει είναι να λειτουργήσει ως διογκωτική ουσία που θα φουσκώσει τη ζύμη. Συνταγές που χρησιμοποιούν μαγειρική σόδα συχνά όταν ψήνονται έχουν πιο σκούρο και τραγανό αποτέλεσμα από εκείνες που δεν την περιέχουν.

Χρειάζεται προσοχή στη χρήση της καθώς μεγάλη ποσότητα σε μια συνταγή μπορεί να δώσει μια πικρή γεύση σαν σαπουνάδα.

Baking Powder

Το baking powder περιέχει τόσο όξινο ανθρακικό νάτριο όσο και όξινο παράγοντα, ένας συνδυασμός δηλαδή της μαγειρικής σόδας με ένα άλλο οξύ, παρουσία ενός αδρανούς σταθεροποιητή ο οποίος είναι συχνά λίγο άμυλο καλαμποκιού.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα πάντα παραμένουν αδρανή στο μείγμα μέχρι να προστεθεί υγρό, το οποίο επιτρέπει στη σόδα και το οξύ να συνδυαστούν για να παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (που μοιάζει με φυσαλίδες). Αυτή η διαδικασία είναι αυτό που δίνει στο baking powder την δύναμη να φουσκώνει τις ζύμες.

Ποια η διαφορά τους;

Η διαφορά τους έγκειται στο ότι η μαγειρική σόδα είναι καθαρό διττανθρακικό νάτριο, ενώ τo baking powder εμπεριέχει διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα δηλαδή), καθώς επίσης και κάποιον παράγοντα οξέος και κάποιον παράγοντα απορρόφησης της υγρασίας (συνήθως άμυλο).

Πότε χρησιμοποιούμε το ένα και πότε το άλλο;

Για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, κάποιες συνταγές απαιτούν baking powder (όπως τα κέικ συνήθως) ενώ κάποιες άλλες μαγειρική σόδα (όπως τα μπισκότα συνήθως), ανάλογα με το ποια είναι τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούνται στη συνταγή. Εάν στη συνταγή υπάρχουν άλλα όξινα υλικά, συνήθως χρησιμοποιούμε μαγειρική σόδα, ενώ αν όχι baking powder.

 

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση