Iris: Το παραδοσιακό σικελικό γλυκό από το Παλέρμο

Iris: Το παραδοσιακό σικελικό γλυκό από το Παλέρμο

Το Iris είναι ένα παραδοσιακό σικελικό τηγανητό γλυκό που συνδέεται ιδιαίτερα με την πόλη του Παλέρμο.

Το γλυκό αποτελείται από μπαλάκια ζύμης με μαγιά, τα οποία γεμίζονται με ένα μείγμα από ρικότα και ζάχαρη.

Η ζύμη παρασκευάζεται συνήθως με έναν συνδυασμό από αλεύρι, γάλα, ζάχαρη, αυγά, μαγιά και βούτυρο.

Αφού γεμιστούν, οι μπαλίτσες βυθίζονται σε χτυπημένα αυγά, κατόπιν τυλίγονται σε τριμμένη φρυγανιά και τηγανίζονται σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Υπάρχουν και παραλλαγές του γλυκού που γεμίζονται με κρέμα ή Νουτέλα.

Το Iris δημιουργήθηκε το 1901 από τον ζαχαροπλάστη Αντόνιο Λο Βέρσο, ο οποίος ονόμασε το τηγανητό αυτό γλυκό προς τιμήν της ομώνυμης όπερας του Πιέτρο Μασκάνι.

Παραδοσιακές και μοντέρνες παραλλαγές

Η πρωτότυπη iris γεννήθηκε το 1901, όταν ο Ζαχαροπλάστης Antonio Lo Verso δημιούργησε ένα γλυκό-μπουρεκάκι βασισμένο σε παλιά αφιερώματα των πελατών της τότε πιο αρχοντικής τσάι-ρουά (panino ricoquelato): ανοίγοντας ένα ψωμάκι, βουτώντας το σε γλυκό γάλα, και γεμίζοντάς το με ρικότα

Στη συνέχεια γεννήθηκε η έκδοση με brioche ζύμη, που γεμίζεται πριν τηγανιστεί – παραμένει η πιο πολυδιαδεδομένη εκδοχή σήμερα.

Επεξεργασία & γεμίσματα

Η βάση είναι ένας αφράτος, σφουγγώδης ζύμη τύπου brioche, καλυμμένος με αυγό και φρυγανιά πριν τηγανιστεί, για ένα τραγανό περίβλημα.

Το παραδοσιακό γέμισμα είναι γλυκιά ρικότα με σοκολάτα (σταγόνες ή φοντύ), αλλά πλέον συχνά χρησιμοποιούνται και:

  • κρέμα μπεζελίν ή πάτισσερ
  • Nusrtella
  • γέμιση με φιστίκι (ιδιαίτερα στην περιοχή της Κατάνιας)

Η ψητή iris (al forno) αποτελεί πιο ελαφριά συνέχεια του τηγανητού και συχνά πασπαλίζεται με άχνη.

Υπάρχουν και αλμυρές εκδοχές, όπως η rizzuola, που γεμίζονται με ραγού και τηγανίζονται με παρόμοιο τρόπο.

Πολιτιστική αναγνώριση

Η iris έχει επίσημη αναγνώριση ως ΠΑΤ (παραδοσιακό προϊόν) από το ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας.

Θεωρείται σύμβολο των καφενείων και δρόμου της παλέρμικης γαστρονομίας, αγαπημένο πρωινό ή σνακ.

Τελετουργικό & αυθεντική εμπειρία

Οι ντόπιοι την απολαμβάνουν ζεστή, μόλις τηγανιστεί, για τέλεια αντίθεση μεταξύ εξωτερικής τραγανότητας και εσωτερικής, απαλής κρέμας.

Το ίδιο το Caffè Iris – το καφενείο του Lo Verso στην οδό Via Roma – έγινε δημοφιλές και μετονομάστηκε προς τιμήν του γλυκού

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση