Ένα είδος γλυκού μπουρεκιού, το κατμέρ είναι μια σπεσιαλιτέ του Γκαζιαντέπ, ή απλά Άντεπ – της γαστρονομικής πρωτεύουσας της Τουρκίας και ενός πλούσιου πολιτισμικού μωσαϊκού με ποικίλες κουζίνες, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ανατολία – μια αρχαία πόλη που φημίζεται για τα καλύτερα φιστίκια στον κόσμο και το νόστιμο μπακλαβά Άντεπ.
Το κατμέρ είναι αυτό με το οποίο ξεκινούν τη μέρα τους οι περισσότεροι ντόπιοι: στην πραγματικότητα, υπάρχουν φούρνοι και καφέ στο Γκαζιαντέπ που είναι ανοιχτά από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι και σερβίρουν κατμέρ για πρωινό.
Παραδοσιακά, είναι επίσης το πρώτο γεύμα που τρώνε οι νεόνυμφοι μετά την πρώτη νύχτα του γάμου τους, καθώς συμβολίζει τη γλυκύτητα που ελπίζουν να βρουν στον έγγαμο βίο τους.
Γεμισμένο με φιστίκια και καϊμάκι – τούρκικη πηχτή κρέμα από γάλα βουβαλιού, που συχνά αποκαλείται “το καϊμάκι του καϊμακιού”, δηλαδή η αφρόκρεμα – αυτά τα τραγανά, φύλλινα γλυκίσματα πρέπει να σερβίρονται φρεσκοψημένα, όσο είναι ακόμα ζεστά.
Για ένα τέλειο τούρκικο πρωινό, απολαύστε το κατμέρ σας με λίγo μέλι, πασπαλισμένο με θρυμματισμένα φιστίκια και συνοδεία ενός ωραίου φλιτζανιού τσάι.
No comments yet.