Κέικ Όπερα: Το λαχταριστό γλυκό με τη γαλλική φινέτσα και υπογραφή

Κέικ Όπερα: Το λαχταριστό γλυκό με τη γαλλική φινέτσα και υπογραφή

Η Γαλλία φημίζεται για την πλούσια γαστρονομική ιστορία της αλλά και την ζαχαροπλαστική της. Τα γλυκά της είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο και λατρεύουμε να τα απολαμβάνουμε. Ένα από τα πιο διάσημα και αγαπητά είναι το opera cake ή αλλιώς Κέικ Όπερα.

Σύμφωνα με την ιστορία, κέικ Όπερα υπάρχει ήδη από το 1890. Οι περισσότεροι ιστορικοί, όμως, θεωρούν ότι είναι επινόηση του 20ου αιώνα, με ρίζες που φτάνουν μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή. Η πρακτική της δημιουργίας γλυκών τύπου κέικ σε επίπεδα με γλυκαντικές ουσίες, ξηρούς καρπούς και αρωματισμένα με κρασιά ήταν γνωστή στις κουζίνες της Μέσης Ανατολής. Οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν αυτή την τεχνική και την μετέδωσαν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι ιστορικοί στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν ποιος επινόησε πρώτος τη συνταγή του κέικ όπερα δεν συμφωνούν. Σύμφωνα με μια θεωρία, το γλυκό επινοήθηκε στο καφέ της Όπερας του Παρισίου σκόπιμα. Περιείχε γερές δόσεις καφέ, ώστε να τονωθούν οι θεατές και να παρακολουθήσουν τις μεγάλες σε διάρκεια όπερες του Βάγκνερ. Μια δεύτερη θεωρία υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο κέικ επινόησε ο περίφημος Γάλλος ζαχαροπλάστης Louis Clichy. To παρουσίασε στην έκθεση γαστρονομίας του Παρισίου το 1903, βάζοντας την υπογραφή του στην επιφάνεια του γλυκίσματος.

Το κέικ γνώρισε τεράστια επιτυχία και οι Παριζιάνοι σχημάτιζαν ουρές έξω από την πατισερί του. Την πατρότητα του κέικ όπερα διεκδίκησαν, ακόμη, οι ιδιοκτήτες του ζαχαροπλαστείου Dalloyau. Όπως ισχυρίστηκαν, το κέικ επινοήθηκε το 1955 από το σεφ του μαγαζιού τους Gavillon καθώς η σύζυγός του το ονόμασε «Κέικ Όπερα» προς τιμήν μιας πρίμα μπαλαρίνας της Όπερας του Παρισιού.

Πάντως, όπως λένε, αν ο Πύργος του Άιφελ ήταν γλυκό, θα ήταν σίγουρα κέικ Όπερα. Το απίθανο γλυκό αποτελείται από στρώματα ελαφρού κέικ από σφουγγάρι αμυγδάλου, βούτυρο καφέ και μαύρης σοκολάτας.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 4.5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

, ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση