Κεράσι: Το μικροσκοπικό φρούτο με την ακαταμάχητη γεύση

Κεράσι: Το μικροσκοπικό φρούτο με την ακαταμάχητη γεύση

Το κεράσι είναι ένα από τα αγαπημένα μας δροσερά φρούτα, που τρώμε την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Κεράσια ονομάζονται οι καρποί του δένδρου της κερασιάς. Έχουν σχήμα σφαιρικό και ο φλοιός τους είναι λείος και γυαλιστερός.

Είναι μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες: το γλυκό κεράσι – γνωστό και ως Prunus avium  και το ξινό κεράσι, γνωστό ως βύσσινο (επιστημονική ονομασία Prunus cerasus).

Από τις γλυκές ποικιλίες, ιδιαίτερες προτιμήσεις συγκεντρώνει αυτή με τους μεγάλους, βαθυκόκκινους και χυμώδεις καρπούς.

Όσο για τον τόπο καταγωγής του φρούτου, δεν είναι σίγουρο από που προέρχονται. Ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας (εξ ου και το όνομα) κοντά στον Εύξεινο Πόντο.

Ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος τα ανακάλυψε και τα έφερε στην Ιταλία. Τα κεράσια είναι γλυκά, όξινα και στυφά και έχουν θερμαντική δράση στον οργανισμό.

Στην Ελλάδα παράγονται στον Κολινδρό Πιερίας, στην Έδεσσα, στα Γρεβενά, στη Βόρεια Χίο και σε αρκετές άλλες περιοχές της, βόρειας κυρίως, Ελλάδας.

Χρησιμοποιούνται σε πολλά γλυκά, όπως στα γλυκά του κουταλιού, στο cheesecake αλλά και στα λικέρ και άλλα ποτά. Φυσικά, τρώγονται ωμές και σε φρουτοσαλάτες, γιαούρτια κ.α.

Στην Ελλάδα, τα γλυκά του κουταλιού από κεράσι γίνονται τόσο από τις γλυκές όσο και από τις υπόξινες ποικιλίες. Τα κουκούτσια, χρησιμοποιούνται για να δίνουν άρωμα στο μπράντι.

Με την ενζυματική ζύμωση των μαύρων πικρών κερασιών παίρνουμε το Kirch, το Cherry brandy και διάφορα άλλα ποτά.

Υπάρχουν και τα κεράσια μαρασκίνο που είναι βουτηγμένα σε σιρόπι και χρησιμοποιούνται στα ποτά και στην ζαχαροπλαστική.

Είναι πολύ θρεπτικά και κάνουν καλό στην υγεία μας καθώς καρπός του φρούτου περιέχει ικανή ποσότητα καλίου και βιταμίνης Α.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση