Κεράσια: Οι μικρές λιχουδιές με τα πλούσια οφέλη για την υγεία μας

Κεράσια: Οι μικρές λιχουδιές με τα πλούσια οφέλη για την υγεία μας

Η άνοιξη είναι εδώ και μαζί με τον ηλιόλουστό καιρό, ήρθε η ώρα να απολαύσουμε και τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα! Ανάμεσα σε αυτά και τα κεράσια, τα οποία αποτελούν τον καρπό της κερασιάς και τα βρίσκουμε στην αγορά από αρχές Μαΐου έως και αρχές Αυγούστου.

Τα κεράσια είναι πλούσια σε χρωστικές φλαβονοειδείς ουσίες, που είναι γνωστές ως γλυκοζίτες ανθοκυανινών, όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο, στις οποίες οφείλουν και το χρώμα τους.

Είναι γνωστό ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι πλούσια σε βιταμίνες του Β συμπλέγματος (Β1, Β2, Β3), βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C και περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, χαλκού και μαγγανίου.

Επιπροσθέτως, τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες. Η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία με τα γλυκά κεράσια να παρέχουν περισσότερες θερμίδες/100 γρ. σε σύγκριση με τα ξινά κεράσια.

Τα οφέλη για την υγεία μας

Αντιφλεγμονώδη δράση        

Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν η κατανάλωση κερασιών έχει ορισμένα σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αρχικά οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στα κεράσια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν θετικά σε ασθένειες όπως η ουρική αρθρίτιδα και η ινομυαλγία. Επίσης έχει φανεί ότι αυξάνουν κατά την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Επομένως η κατανάλωση κερασιών πιθανόν να βοηθά στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.

Αντιοξειδωτική δράση

Η αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη, που περιέχεται στα κεράσια, φαίνεται ότι, μπορεί να έχει κατευναστικά αποτελέσματα στους νευρώνες του εγκεφάλου, να συμβάλλει στην ηρεμία  του νευρικού συστήματος, να βοηθάει στην ευερεθιστότητα και να συμβάλλει στην ανακούφιση από ορισμένες νευρώσεις, αϋπνία και πονοκεφάλους.

Επιπλέον, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο, δρουν προστατευτικά σαν περισυλλέκτες των βλαβερών ελευθέρων ριζών και έναντι των Reactive oxygen species (ROS), που παίζουν αρνητικό ρόλο στην διαδικασία της γήρανσης καθώς και στην διαδικασία ανάπτυξης διαφόρων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος.

Χοληστερόλη

Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, συστατικά που σε επαρκείς ποσότητες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τερηδόνας

Τέλος έχει φανεί ότι ο χυμός των κερασιών αποτελεί ένα ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών, καθώς καταστέλλει τη δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων που οδηγούν στο σχηματισμό πλάκας, δηλαδή, το αρχικό σύμπτωμα της τερηδόνας.

Επιλογή και συντήρηση:

Να επιλέγετε κεράσια τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα ή μουχλιασμένα.

Να τα αγοράσετε μόνο αν θέλετε να τα καταναλώσετε μέσα στις επόμενες ημέρες.

Να τα τοποθετείτε στη συντήρηση του ψυγείου για να διατηρηθούν φρέσκα. Η συντήρηση έχει περισσότερη υγρασία από το υπόλοιπο ψυγείο και θα βοηθήσει τα κεράσια να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Να τα πλένετε με άφθονο ζεστό νερό προτού τα καταναλώσετε.

Πώς να τα καταναλώσετε:

Τα κεράσια τρώγονται κυρίως ως φρέσκα φρούτα. Υπάρχουν και κονσερβοποιημένα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γλυκών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε σπιτική μαρμελάδα.

Τα κεράσια συνδυάζονται ωραία σε γλυκά τύπου τούρτας και τάρτας.

Μπορούν να καταναλωθούν ως γλυκά του κουταλιού τα οποία γίνονται από όλες τις ποικιλίες κερασιών.

Τα κουκούτσια χρησιμοποιούνται για να δίνουν άρωμα στο μπράντυ, ενώ από τα μαύρα πικρά κεράσια απολαμβάνουμε το Kirsch, το Cherry Brandy, και διάφορα άλλα ποτά.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση