Σύνδεση

Κολοκύθα: Το λαχανικό του φθινοπώρου με το υπέροχο χρώμα και την γλυκιά γεύση

Κολοκύθα: Το λαχανικό του φθινοπώρου με το υπέροχο χρώμα και την γλυκιά γεύση

Το φθινόπωρο μάς χαρίζει μια πληθώρα γευστικών φρούτων και λαχανικών με μεγάλη διατροφική αξία. Το «σήμα κατατεθέν» της εποχής είναι αναμφισβήτητα η κολοκύθα, με το υπέροχο χρώμα και το περίεργο σχήμα.

Πολλοί διαφωνούν με το αν η κολοκύθα ανήκει στην οικογένεια τον φρούτων ή των λαχανικών, πάντως χρησιμεύει στην παρασκευή τόσο αλμυρών όσο και γλυκών πιάτων.

Κολοκύθες συναντάμε τόσο κίτρινες όσο και πορτοκαλί. Και μπορεί στην Ελλάδα να μην ήταν τόσο διαδεδομένες αλλά τελευταία κάνουν μεγάλη θραύση τόσο ως φθινοπωρινό διακοσμητικό αλλά και ως διατροφικό υλικό.

Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι οι κατ’ εξοχήν μήνες της κολοκύθας. Λόγω του Halloween -πού έχει έρθει πλέον και στη χώρα μας- μπορούμε να διακοσμήσουμε το σπίτι μας με μικρές ή μεγάλες κολοκύθες, αλλά και να φτιάξουμε λαχταριστά πιάτα με πιο διαδεδομένα την γλυκιά κολοκυθόπιτα και την κολοκυθόσουπα.

Το ζεστό, πορτοκαλί χρώμα τους θεωρείται φθινοπωρινό χρώμα και μάλιστα είναι μεγάλη τάση ακόμη και στην διακόσμηση, στη μόδα κ.α.

Οι κολοκύθες αποτελούν μέλη της οικογένειας Cucurbitaceae και στο γένος Cucurbita. Στην Αυστραλία χρησιμοποιούν τον όρο «pumpkin» ενώ στην Αμερική το «winter squash». Η κολοκύθα συγγενεύει με το πεπόνι και το αγγούρι και έχει διάφορες ποικιλίες. Κάθε τύπος διαφέρει σε σχήμα, χρώμα, μέγεθος και γεύση. Η σάρκα της είναι ελαφρώς γλυκιά σε γεύση. Μπορούμε να την βρούμε από τα τέλη Αυγούστου μέχρι το Μάρτιο, ωστόσο η καλύτερη εποχή ωρίμανσής της είναι, όπως είπαμε, από τον Οκτώβριο μέχρι το Νοέμβριο.

Η σημερινή κολοκύθα ξεκίνησε από την άγρια κολοκύθα που βρισκόταν στην Γουατεμάλα και το Μεξικό. Η καλλιέργεια επεκτάθηκε στην Αμερική με ποικιλίες που είχαν περισσότερη σάρκα και λιγότερα σπόρια. Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν αυτός που έφερε την κολοκύθα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Σήμερα, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί είναι η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Αργεντινή.

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε Β-καροτένιο και κάλιο, περιέχει βιταμίνη Α που βελτιώνει την όραση, βοηθά στην καλύτερη καρδιακή λειτουργία, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, στην απώλεια βάρους και ενισχύει τη λάμψη και την υγεία της επιδερμίδας.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση