Kouign-amann: Το κέικ από την Βρετάνη που θεωρείται το πιο λιπαρό γλυκό στην Ευρώπη

Kouign-amann: Το κέικ από την Βρετάνη που θεωρείται το πιο λιπαρό γλυκό στην Ευρώπη

Το Kouign-amann είναι ένα κέικ που δημιουργήθηκε το 1800 στη γαλλική περιοχή της Βρετάνης.

Το όνομά του προέρχεται από τις βρετονικές λέξεις για το κέικ (kouign) και το βούτυρο (amann).

Το κέικ αποτελείται από στρώσεις βουτύρου και ζάχαρης που διπλώνονται σε μια ζύμη.

Οι Βρετόνοι ισχυρίζονται ότι το κέικ είναι «η πιο λιπαρή ζύμη στον κόσμο», λόγω της λεπιδωτής κίτρινης ζύμης που αναμιγνύεται με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και βουτύρου.

Είναι ένα στρογγυλό κέικ πολλαπλών στρώσεων, που αρχικά φτιάχτηκε με ζύμη ψωμιού (σήμερα μερικές φορές ζύμη viennoiserie), που περιέχει στρώσεις βουτύρου και ενσωματωμένη ζάχαρη, παρόμοια στη μόδα με τη σφολιάτα, αν και με λιγότερες στρώσεις.

Το κέικ ψήνεται σιγά σιγά μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη και το βούτυρο (στην πραγματικότητα ο ατμός από το νερό στο βούτυρο) να διογκώσει τη ζύμη, με αποτέλεσμα την πολυεπίπεδη δομή της.

Μια μικρότερη εκδοχή, το κουινέτ, μοιάζει με ένα καραμελωμένο κρουασάν σε σχήμα μάφιν.

Αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες για την προέλευση του κέικ, η πιο δημοφιλής λέει ότι εφευρέθηκε τυχαία, όταν ένας αρτοποιός του 19ου αιώνα από το Douarnenez θέλησε να σώσει μια αποτυχημένη παρτίδα ζύμης, έτσι πρόσθεσε βούτυρο και ζάχαρη στο μείγμα, δημιουργώντας τη λιχουδιά που γνωρίζουμε σήμερα.

Η αυστηρή πρωτότυπη συνταγή του Douarnenez απαιτεί αναλογία 40% ζύμη ψωμιού, 30% βούτυρο και 30% ζάχαρη.

Παραδοσιακά, το kouign-amann ψήνεται ως μεγάλο κέικ και σερβίρεται σε φέτες, αν και πρόσφατα, ειδικά στη Βόρεια Αμερική, τα μεμονωμένα γλυκά σε μέγεθος cupcake (κουινέτες) έχουν γίνει πιο δημοφιλή.

Το kouign-amann ήταν ένα βασικό γλύκισμα σε πολλά ιαπωνικά αρτοποιεία αφού έγινε δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Υο 2011 οι New York Times περιέγραψαν το kouign-amann ως «το πιο λιπαρό γλυκό σε όλη την Ευρώπη».

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση