Αρχικά δημιούργημα των Ρωμαϊκών-Καθολικών μοναχών και πλέον δημοφιλές διεθνώς, το Kringle είναι ένα νόστιμο, αφράτο γλυκό, συνήθως σε σχήμα πρέτσελ και γεμισμένο με διάφορα υλικά.
Εισήχθη κυρίως στη Δανία, υπό την επιρροή Αυστριακών ζαχαροπλαστών, και αργότερα διαδόθηκε στις σκανδιναβικές χώρες και τελικά στις ΗΠΑ, όπου απέκτησε μεγάλη φήμη.
Κάθε περιοχή έχει δημιουργήσει τις δικές της ποικιλίες, χρησιμοποιώντας τοπικά και εποχικά διαθέσιμα υλικά. Στη Δανία, το Kringle συνήθως φτιάχνεται είτε με φύλλο σφολιάτας είτε με ζυμάρι που περιέχει μαγιά, γεμισμένο με γλυκές συνταγές που περιλαμβάνουν βούτυρο και ζάχαρη, μαρμελάδα αμυγδάλου και σταφίδες.
Τον 19ο αιώνα, οι Δανοί ζαχαροπλάστες εισήγαγαν την παράδοση της προετοιμασίας του Kringle στις ΗΠΑ συγκεκριμένα στο Ράσιν της Ουισκόνσιν, όπου το γλυκό προσαρμόστηκε ελαφρώς στο διάσημο πλέον οβάλ σχήμα.
Το Kringle στο Ράσιν φτιάχνεται πάντα με παραδοσιακό δανέζικο ζυμάρι με φύλλα, στο οποίο τα στρώματα του γλυκού αλείφονται γενναιόδωρα με βούτυρο και γεμίζονται με τον πλούσιο συνδυασμό φρούτων, ξηρών καρπών ή κρέμας τυριού.
Και το αμερικανικό και το ευρωπαϊκό Kringle μπορούν να βρεθούν σε αρτοποιεία και καταστήματα τροφίμων, αλλά ενώ οι πλούσιες αμερικανικές δημιουργίες συνήθως καταναλώνονται ως επιδόρπια, οι Δανοί προτιμούν να τρώνε το παραδοσιακό τους γλυκό ως απογευματινό σνακ ή ως τέλεια συνοδεία για καφέ ή τσάι.
No comments yet.