Kutia: Η ουκρανική πουτίγκα που τρώνε τα Χριστούγενα

Kutia: Η ουκρανική πουτίγκα που τρώνε τα Χριστούγενα

Η Kutia ή kutya είναι μια ουκρανική, ρωσική, λευκορωσική και πολωνική πουτίγκα με γλυκά δημητριακά και σάλτσα που παραδοσιακά σερβίρεται ως μέρος ενός δείπνου δώδεκα γευμάτων την παραμονή των Χριστουγέννων.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι αυτό το εορταστικό κέρασμα πιστεύεται ότι υπήρχε πολύ πριν από τον Χριστιανισμό.

Φτιάχνεται με σιτάρι, μούρα, μέλι ή ζάχαρη, ξηρούς καρπούς, σταφίδες και παπαρουνόσπορους.

Κατά καιρούς προστίθενται επίσης καρύδια, αποξηραμένα φρούτα και σταφίδες. Η Kutia είναι ένα νηστίσιμο πιάτο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γάλα ή προϊόντα αβγού σε αυτήν – μιας και η 24η Δεκεμβρίου είναι παράνομη – αυστηρή νηστεία και αποχή – στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και στους Βυζαντινούς Καθολικούς. Υπάρχουν γνωστές συνταγές kutia που χρησιμοποιούν μαργαριταρένιο κριθάρι ή κεχρί αντί για βατόμουρα.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, πριν καταναλωθεί το πιάτο, ένα μικρό μπολ με kutia τοποθετείται παραδοσιακά σε εξωτερικούς χώρους ως δωροδοκία στον Father Frost, μετά ένα μέρος από το kutia πετιέται στο ταβάνι και ο αριθμός των κόκκων που κολλάνε στην οροφή χρησιμοποιείται για να προβλέψει την αγροτική ευημερία του επόμενου έτους.

Η λέξη kutia είναι δανεισμός από την ελληνική γλώσσα και τη λέξη κουκκί (φασόλι) ή κόκκος (σιτηρά).

Η λέξη χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει τις παραμονές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και της Γιορτής της Ιορδανίας.

Τρώγεται και σαν κόλλυβα στις κηδείες και τις νεκρώσιμες γιορτές.

 

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση