Lebkuchen: Το χριστουγεννιάτικο μπισκότο από τη Νυρεμβέργη

Lebkuchen: Το χριστουγεννιάτικο μπισκότο από τη Νυρεμβέργη

Κάθε χώρα έχει τη δική της παράδοση στα γλυκά των Χριστουγέννων.

Έτσι, ψάχνοντας για ξεχωριστά γλυκίσματα, βρήκαμε το χριστουγεννιάτικο γλύκισμα από τη Νυρεμβέργη της Γερμανίας που ακούει στο όνομα Lebkuchen.

Ονομάζεται αλλιώς Honigkuchen ή Pfefferkuchen και είναι ένα γερμανικό κέικ με μέλι σαν φορμαρισμένο μπισκότο που έχει γίνει μέρος των χριστουγεννιάτικων παραδόσεων της Γερμανίας. Είναι παρόμοιο με το gingerbread.

Η ετυμολογία του Leb- είναι αβέβαιη. Οι προτεινόμενες παράγωγες περιλαμβάνουν: από τη λατινική λέξη libum (πλατό ψωμί), από τη γερμανική λέξη Laib (ψωμί) και από τη γερμανική λέξη lebbe (πολύ γλυκό). Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι προέρχεται από τον παλιό όρο Leb-Honig, το συμπαγές κρυσταλλωμένο μέλι που λαμβάνεται από την κυψέλη, που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά εκτός από το ψήσιμο. Η λαϊκή ετυμολογία συχνά συνδέει το όνομα με το Leben (ζωή), το Leib (σώμα) ή το Leibspeise (αγαπημένο φαγητό). Kuchen σημαίνει «κέικ».

Το Lebkuchen επινοήθηκε από μοναχούς στη Φραγκονία της Γερμανίας τον 13ο αιώνα. Οι αρτοποιοί του Lebkuchen καταγράφονται ήδη από το 1296 στο Ουλμ και το 1395 στη Νυρεμβέργη, που είναι ο πιο διάσημος εξαγωγέας του προϊόντος που είναι γνωστό ως Nürnberger Lebkuchen (Nurnberg Lebkuchen).

Το Lebkuchen ποικίλλει σε γεύση από πικάντικο έως γλυκό και διατίθεται σε διάφορα σχήματα με το στρογγυλό να είναι το πιο συνηθισμένο. Τα συστατικά περιλαμβάνουν συνήθως μέλι, μπαχαρικά όπως γλυκάνισο, κόλιανδρο, γαρύφαλλο, τζίντζερ, κάρδαμο και μπαχάρι, ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια ή ζαχαρωμένα φρούτα.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση