Μαρέγκα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων

Μαρέγκα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων

Η μαρέγκα είναι αφρώδες γλύκισμα, το οποίο αποτελείται από ζάχαρη και ασπράδι αυγού. Η μαρέγκα χρησιμοποιείται τόσο ωμή, όσο και σε ψητή μορφή, αναλόγως το γλύκισμα και την επιθυμητή υφή του: στην ωμή του μορφή χρησιμοποιείται ευρέως για τη διακόσμηση κέικ και ταρτών, ενώ οι ψητές μαρέγκες αποτελούν παραδοσιακό γλύκισμα κεράσματος σε γάμους.

Η μαρέγκα, ή αλλιώς μπεζές, θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά, καθώς δεν περιέχει καθόλου λιπαρά, αλλά υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεΐνης και υδατανθράκων.

Σύμφωνα με το βιβλίο του «Michael Suas Andvanced Bread and Pastry» (2008), η μαρέγκα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά σε μια μικρή πόλη της Ελβετίας, το Meiringen, από έναν Ελβετό ζαχαροπλάστη, τον Gasparini, κάπου γύρω στο 1720.

Όπως αναφέρει ο Michael Suas μάλιστα, η Μαρία Αντουανέτα συνήθιζε να απολαμβάνει μαρέγκα στις Βερσαλλίες!

Υπάρχουν τρία είδη μαρέγκας:

  • Η ελβετική μαρέγκα
  • Η γαλλική μαρέγκα
  • Η ιταλική μαρέγκα

Η διαφορά τους βρίσκεται στο τρόπο παρασκευής της κάθε μιας.

Η γαλλική μαρέγκα

Η γαλλική μαρέγκα, την οποία αποκαλούμε συχνά και «κοινή μαρέγκα», παρασκευάζεται χτυπώντας τα ασπράδια των αυγών, την cream of Tartar και την κρυσταλιζέ ζάχαρη, μέχρι να έχουμε ένα αέρινο σφιχτό μίγμα.
Η γαλλική μαρέγκα είναι ιδανική για μπισκότα, pavlova ή ως συστατικό ενός κέικ.

Η ελβετική μαρέγκα

Στην ελβετική μαρέγκα, χτυπάμε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μπεν-μαρί. Έπειτα αποσύρουμε και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να κρυώσει. Η συνταγή αυτή αποδίδει ένα πιο σφιχτό μείγμα, περισσότερο κατάλληλο για ψήσιμο.Είναι ιδανική για χρήση ως φινίρισμα για κέικ, πίτες ή αρτοσκευάσματα. Μπορεί και να φαγωθεί χωρίς να την ψήσουμε σε φούρνο

Η ιταλική μαρέγκα

Στην ιταλική εκδοχή της μαρέγκας, χτυπάμε ασπράδια με σιρόπι αντί ζάχαρης, έως ότου το μείγμα σφίξει. Η παραλλαγή αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι το αποτέλεσμα είναι πιο σταθερό. Δεν θα «ξεφουσκώσει» εύκολα, τόσο στο ψήσιμο όσο και στη διακόσμηση. Επιπλέον, λόγω της θερμοκρασίας του σιροπιού, η όποια πιθανότητα ύπαρξης σαλμονέλας και άλλων βακτηριδίων εκμηδενίζεται, καθιστώντας τη ως πλέον ασφαλή στη χρήση.
Είναι ιδανική για χρήση ως φινίρισμα για κέικ, πίτες ή αρτοσκευάσματα.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση