Η πίτα με μούρα μαριόν (marionberry) είναι ένα παραδοσιακό φαγητό παρηγοριάς (comfort food) που αποτελεί βασικό στοιχείο της κουζίνας του Όρεγκον των ΗΠΑ.
Τα marionberries είναι ένας διασταυρωμένος τύπος βατόμουρου, αποτέλεσμα της ένωσης των ποικιλιών Chehalem και Olallie, και χαρακτηρίζονται από μια ξινή και σύνθετη γεύση, με νότες γήινες και γλυκές.
Ονομάστηκαν “Marionberries” από την κομητεία Marion, όπου έγινε η πρώτη καλλιέργεια.
Η ζύμη για αυτήν την πίτα φτιάχνεται με αλεύρι, αλάτι, λίπος (ή μαργαρίνη/σπορέλαιο) και κρύο νερό, ενώ η βασική γέμιση παρασκευάζεται με συνδυασμό marionberries, ζάχαρης, κορν φλάουρ (ή νισεστέ) και κανέλας για επιπλέον άρωμα.
Αφού συναρμολογηθεί, η πίτα ψήνεται μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο-καφέ χρώμα.
Η marionberry pie είναι ένα παραδοσιακό καλοκαιρινό γλυκό στο Όρεγκον, ιδιαίτερα δημοφιλές τον Ιούλιο και Αύγουστο, όταν είναι η εποχή συγκομιδής.
Συχνά σερβίρεται ζεστή, με μια μπάλα παγωτό βανίλια από πάνω.
Το άρωμά της και η υφή της θυμίζουν πολύ την κλασική berry pie (πίτα με μούρα), αλλά με πιο ιδιαίτερη γευστική ταυτότητα.
Το Όρεγκον παράγει περίπου 90–95% όλων των marionberries στον κόσμο.
Μερικά αρτοποιεία και οικοτεχνίες φτιάχνουν μαρμελάδες, σορμπέ, ακόμα και μπύρες με marionberries.
Το γλυκό έχει γίνει τόσο ταυτισμένο με την τοπική ταυτότητα, που κάποιοι το αποκαλούν “Oregon’s official pie”.
No comments yet.