Το Marranito ή puerquito είναι μια παραδοσιακή ποικιλία pan dulce (γλυκού ψωμιού).
Αυτά τα pan dulce μοιάζουν με μπισκότα-κεκάκια, έχουν σχήμα γουρουνιού και είναι αρωματισμένα με τζίντζερ.
Παρασκευάζονται με συνδυασμό από αλεύρι, κανέλα, τζίντζερ, μπαχάρι, μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα, βούτυρο, αλάτι, ζάχαρη, μελάσα, ξινόγαλο και αυγά.
Τα marranitos ψήνονται μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα και συνιστάται να σερβίρονται με γάλα ή ζεστή σοκολάτα.
Τα marranitos (ή puerquitos, ή και cochinitos σε κάποιες περιοχές του Μεξικού και των ΗΠΑ) είναι από τα πιο αγαπημένα είδη pan dulce — των παραδοσιακών γλυκών ψωμιών που βρίσκει κανείς σε μεξικανικά αρτοποιεία (panaderías). Να μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτά:
Ονομασία & Σχήμα
Το όνομά τους σημαίνει “γουρουνάκια” στα ισπανικά, και παίρνουν το όνομά τους από το χαρακτηριστικό τους σχήμα — μοιάζουν με μικρά γουρουνάκια.
Δεν περιέχουν κρέας. Το όνομα και το σχήμα είναι απλώς διακοσμητικά και πολιτισμικά.
Γεύση & Άρωμα
Έχουν πικάντικη, γλυκιά γεύση, κυρίως από μελάσα και τζίντζερ, που τους δίνει και το σκούρο χρώμα.
Συχνά θεωρούνται το μεξικανικό αντίστοιχο του gingerbread, αλλά είναι πιο μαλακά και πιο «ψωμένια» σε υφή.
Υφή
Δεν είναι τραγανά όπως τα μπισκότα, αλλά ούτε και αφράτα όπως τα κέικ. Έχουν πυκνή, ελαφρώς μαλακή υφή, κάτι μεταξύ cookie και ψωμιού.
Καταγωγή & Παράδοση
Προέρχονται από τη μεξικανική κουζίνα, αλλά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και στις κοινότητες Λατίνων στις ΗΠΑ, ειδικά στο Τέξας και την Καλιφόρνια.
Συχνά αγοράζονται φρέσκα από το αρτοποιείο μαζί με άλλα pan dulce, για πρωινό ή απογευματινό σνακ.
Πώς σερβίρονται
Παραδοσιακά σερβίρονται με γάλα ή ζεστή σοκολάτα, ειδικά τα πρωινά ή κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού.
Μερικοί τα τρώνε βουτηγμένα στο ρόφημα, όπως κάνουν οι Γάλλοι με τα κρουασάν και τον καφέ.
No comments yet.