Το κέικ Mawa είναι ένα δημοφιλές επιδόρπιο που προέρχεται από την κοινότητα Parsi στην Ινδία.
Είναι ένα πλούσιο και νόστιμο κέικ που φτιάχνεται με “mawa” ή “khoya”, το οποίο είναι γάλα που έχει μετατραπεί σε παχύρρευστη, κρεμώδη σύσταση.
Αυτό το βασικό συστατικό δίνει στο κέικ μια πυκνή, υγρή υφή και μια ξεχωριστή γεύση.
Το κέικ συχνά εμποτίζεται με κάρδαμο ή σαφράν, προσθέτοντας μια μοναδική και αρωματική πινελιά στη γεύση του.
Μαζί με το mawa, το κέικ έχει συνήθως συστατικά όπως αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο και αυγά.
Το κέικ Mawa απολαμβάνετε συχνά με τσάι και είναι αγαπημένο σε πολλά καφέ στο Παρσί και το Ιράν, ειδικά σε πόλεις όπως η Βομβάη.
Σύμφωνα με ιστορίες, το κέικ mawa είναι μια έξυπνo twist στο σπιτικό παντεσπάνι.
Όταν ο παππούς του Sheriar Irani ξεκίνησε το πρώτο ιρανικό αρτοποιείο του Πούνε, το θρυλικό Royal Bakery, πειραματίστηκε με νέες γεύσεις για ένα παντεσπάνι μέχρι που πέτυχε την τέλεια συνταγή και την ονόμασε κέικ mawa.
Τα κέικ Mawa, μαλακά, βουτυρώδη cupcakes με κάρδαμο, τυλιγμένα σε χαρτί κεριού, αποτελούν βασικό μενού στα ιρανικά καφέ και αρτοποιεία από τη στιγμή που άνοιξαν στη Βομβάη και την Πούνε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.
Έναν αιώνα αργότερα, το κέικ mawa της Βομβάης εξακολουθεί να ταξιδεύει από τα ιρανικά καφέ της πόλης στο The Big Smoke (Λονδίνο) και απολαμβάνουν άτομα όπως ο διάσημος σεφ Parsi, Cyrus Todiwala.
No comments yet.