Μέλι: Το κορυφαίο προϊόν της ελληνικής φύσης με τα αμέτρητα οφέλη για την υγειά μας

Μέλι: Το κορυφαίο προϊόν της ελληνικής φύσης με τα αμέτρητα οφέλη για την υγειά μας

 

Το μέλι είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία που παράγουν οι μέλισσες συλλέγοντας το νέκταρ των φυτών ή εκκρίσεις φυτών ή εκκρίματα εντόμων που απομυζούν τα φυτά.

Είναι η πιο γλυκιά παραγωγή της ελληνικής φύσης και οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν δώρο των θεών. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μελιού είναι το άρωμα, η γεύση και το χρώμα, χαρακτηριστικά τα οποία προσδιορίζουν την προέλευσή του.

Το ελληνικό μέλι είναι από τα καλύτερα ανά τον κόσμο, χάρη στην πλούσια χλωρίδα της χώρας. Τα βασικά είδη μελιού, που θα συναντήσει κανείς στην Ελλάδα είναι το θυμαρίσιο, το πευκόμελο, των ανθέων, το ρεικόμελο, το βαμβακόμελο, της ελάτης, της καστανιάς, των εσπεριδοειδών, του ηλίανθου και της ερεικής.

Το μέλι αποτελείται από σάκχαρα και έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού απορροφάται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει νερό, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνες Β2, Β6, C, D, E κ.ά.

Πιο αναλυτικά το μέλι βοηθά στην:

• Μείωση συμπτωμάτων & αντιμετώπιση κρυολογήματος
• Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
• Προστασία από την αναιμία
• Ελάττωση των εντερικών μικροβίων & παρασίτων
• Εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος
• Προστασία από τα έλκη του στομάχου
• Επούλωση – ανάπλαση και αντιφλεγμονώδη δράση στο δέρμα
• Αναστολή ανάπτυξης βακτηρίων & μυκήτων
• Ενέργεια & τόνωση του οργανισμού μας
• Ενίσχυση της μνήμης

Κρυστάλλωση

Μερικές από τις φυσικές ιδιότητες του μελιού είναι το ιξώδες, το οποίο προσδιορίζει τη ρευστότητα και η κρυστάλλωση. Η κρυστάλλωση, γνωστή αν και λανθασμένα σαν ζαχάρωμα, είναι φυσικό βιολογικό φαινόμενο του φυσικού ακατέργαστου μελιού, που δεν προξενεί καμία αλλαγή στις θρεπτικές και βιολογικές ιδιότητές του.

Συνεπώς ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε νοθευμένο. Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στα μόρια δεξτρόζης του μελιού, τα οποία μεταβάλλονται κυρίως στο κρύο. Ορισμένα μέλια κρυσταλλώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την εξαγωγή από τις κηρήθρες, ενώ άλλα παραμένουν σε υγρή μορφή για μήνες ή χρόνια. Ο χρόνος κρυστάλλωσης εξαρτάται από την προέλευση του μελιού και από την συντήρησή του.

Πώς επαναφέρουμε το κρυσταλλωμένο μέλι στη ρευστή του μορφή;

Ο πιο ασφαλής τρόπος επαναφοράς του μελιού είναι το μπεν-μαρί. Πρέπει, όμως, να προσέξουμε πολύ τη θερμοκρασία εάν δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τις θρεπτικές του αξίες. Καλό είναι, εφόσον θα χρησιμοποιήσουμε δύο σκεύη γι’ αυτό, το εσωτερικό, που θα περιέχει και το βάζο με το μέλι, να μην ξεπεράνει τους 35-40 βαθμούς. Ένας άλλος ήπιος τρόπος είναι να το τοποθετήσουμε επάνω σε κάποιο σώμα καλοριφέρ, ποτέ όμως στον ήλιο, καθώς το φως θα καταστρέψει τα ευεργετικά του συστατικά.

Πώς το συντηρούμε σωστά;

Θα πρέπει να διατηρηθεί σε δροσερό και σκιερό μέρος, χωρίς υγρασία, μέσα σε σωστό δοχείο. Δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε ένα βάζο μελιού ανοιχτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί απορροφά υγρασία από τον αέρα, κάτι που αλλάζει τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Άρα το μέλι χαλάει με την υγρασία. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει βρεθεί μέλι σε αρχαίους τάφους και ναυάγια, το οποίο μπορεί να πηγαίνει πίσω μέχρι και 5.000 χρόνια. Το μυστικό του είναι ότι ήταν αεροστεγώς σφραγισμένο.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση