Μιλφέιγ: Η ιστορία του διάσημου γλυκού με τα 1000 φύλλα!

Μιλφέιγ: Η ιστορία του διάσημου γλυκού με τα 1000 φύλλα!

To μιλφέιγ είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά σε όλον τον πλανήτη και προέρχεται από τη γαλλική λέξη mille-feuille που σημαίνει «χίλια φύλλα». Είναι ένα γλυκό γαλλικής προέλευσης, το οποίο αναφέρθηκε πρώτη φορά στο βιβλίο Cuisinier François του François Pierre de La Varennein το 1651 και αργότερα βελτιώθηκε από τη Marie-Antoine Carême στα τέλη του 180υ αιώνα.

Η ονομασία «χίλια φύλλα» αναφέρεται στον αρχικό τρόπο παρασκευής της σφολιάτας, με πολλαπλά διπλώματα προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος αριθμός στρώσεων. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι με κάθε δίπλωμα στη μέση (απλώνοντας πάλι την ζύμη) διπλασιάζεται ο αριθμός στρώσεων, αρκούν μόνο 10 διπλώματα για 1024 στρώσεις (2 εις την 10η).

Η παραλλαγή της ονομασίας σε «πάστα του Ναπολέοντα» πιθανά προέρχεται από το γαλλικό επίθετο «napolitain», το οποίο αναφέρεται στην ιταλική πόλη Νάπολη.

Στην Γαλλία, το Napoléon είναι ένα μιλφέιγ με γέμιση πάστας γεύσης αμυγδάλου.

Στην Αγγλία και στην Αυστραλία ενδέχεται να το συναντήσουμε με την ονομασία «vanilla slice» ή «cream slice» ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι υπάρχουν και αλμυρές εκδοχές του μιλφέιγ με γέμιση από τυρί, σπανάκι, ή πέστο.

Παραδοσιακά, το μιλφέιγ αποτελείται από 3 στρώσεις σφολιάτας οι οποίες εναλλάσσονται με κρέμα ζαχαροπλαστικής και κάποιες άλλες φορές με κρέμα κακάο, σαντιγί ή και μαρμελάδα.

Την επιφάνειά του τη γαρνίρουμε με τριμμένα φύλλα σφολιάτας, ζάχαρη άχνη, κακάο σε σκόνη ή ξηρούς καρπούς.

 

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση