Mille-feuille VS Napoleon: Ποια είναι η διαφορά τους;

Mille-feuille VS Napoleon: Ποια είναι η διαφορά τους;

Το mille-feuille (μιλφέιγ στα ελληνικά) σημαίνει «χίλια φύλλα» και είναι ένα από τα πιο φημισμένα γαλλικά γλυκά. Χαρακτηριστικό του μιλφέιγ είναι τα πολλά (συνήθως 3 ή και περισσότερα) φύλλα σφολιάτας.

Πήρε το όνομά του από τον αρχικό τρόπο παρασκευής της σφολιάτας, με πολλαπλά διπλώματα προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος αριθμός στρώσεων.

Πρώτη φορά αναφέρθηκε στο βιβλίο Cuisinier François (Ο Γάλλος μάγειρας) του François Pierre de La Varennein το 1651, ενώ η σημερινή μορφή του τελειοποιήθηκε από την Marie-Antoine Carême, μία Γαλλίδα σεφ. Το γλυκό υπήρχε ήδη από τον 17ο αιώνα.

Παραδοσιακά, ένα mille-feuille αποτελείται από τρία στρώματα σφολιάτας (pâte feuilletée), που εναλλάσσονται με δύο στρώσεις κρέμας ζαχαροπλαστικής (crème pâtissière) ή σαντιγί. Στην κορυφή πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη, σαντιγί, ξηρούς καρπούς, φρούτα ή κακάο. Το τέλειο μιλφέιγ πρέπει να είναι ελαφρύ, με κρεμώδη γέμιση αλλά και τραγανό φύλλο.

Το μιλφέιγ μοιάζει πολύ με το Napoleon (Ναπολεόν) και σε πολλές χώρες μάλιστα συγχέονται. Το Ναπολεόν είναι ιταλικό γλυκό και έχει στρώσεις από πάστα αμυγδάλου (αμυγδαλόπαστα) και όχι κρέμα. Πήρε το όνομά του όχι από τον Γάλλο αυτοκράτορα Ναπολέοντα, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά από την Ιταλική πόλη Νάπολη.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση