Μπαλεζές: Το πανάλαφρο επιδόρπιο κρέμας από τη Λέσβο

Μπαλεζές: Το πανάλαφρο επιδόρπιο κρέμας από τη Λέσβο

Ο μπαλεζές είναι ένα παραδοσιακό επιδόρπιο που μας έρχεται από τη Λέσβο. Είναι μια νηστίσιμη κρέμα, ελαφριά, απλή και μυρωδάτη.

Είναι πανεύκολη στην παρασκευή της και με ελάχιστα υλικά, έχει μικρασιατικές ρίζες και συνοδεύει μέχρι σήμερα πολλές γλυκές στιγμές όσων κατοικούν ή κατάγονται από το νησί του Αιγαίου.

Το γλύκισμα αυτό οι νοικοκυρές το πήγαιναν κατά την 3η μέρα (τη μέρα που, σύμφωνα με την παράδοση, έρχονταν οι Μοίρες) ως δώρο στο σπίτι της λεχώνας για να δουν το νεογέννητο μωρό. Με αυτό προσφέραν συγχρόνως και μία δυναμωτική, θρεπτική τροφή στη μητέρα, ώστε να έχει γάλα για τον θηλασμό, αλλά και την βοηθούσε να ανακτήσει τις δυνάμεις της μετά από τον τοκετό.

Ο μπαλεζές το μόνο που θέλει είναι νισεστέ, νερό και ζάχαρη. Καθώς δεν περιέχει ζωικές ύλες, είναι κατάλληλος για τη νηστεία και για vegan διατροφή. Γίνεται και με κορν φλάουρ, αλλά ο νισεστές του δίνει πιο φίνα γεύση. Μπορείς να προσθέσεις κανέλα και ξηρούς καρπούς ενώ κάποιοι βάζουν και ροδόνερο.

Σε βιβλιαράκι με συνταγές της Χρύσας Παραδείση των αρχών της δεκαετίας του ’70 ο μπαλεζές αναφέρεται και ως «μαλεμπί» για το οποίο όμως χρησιμοποιεί γάλα.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 4.7 / 5. Vote count: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση