Μπουγάτσα: Η γλυκιά πίτα από το Βυζάντιο που έφτασε στην Ελλάδα

Μπουγάτσα: Η γλυκιά πίτα από το Βυζάντιο που έφτασε στην Ελλάδα

Η μπουγάτσα, ένα αγαπημένο μας γλυκό αρτοσκεύασμα προέρχεται, όπως τόσα άλλα, από την Κωνσταντινούπολη.

Από πολλές πηγές που σώζονται μέχρι σήμερα μας είναι γνωστό, πως οι βυζαντινοί φημίζονταν για τα γλυκά ταψιού και τις παραδοσιακές πίτες που παρασκεύαζαν.

Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες του 16ου αιώνα, υπήρχαν δύο φούρνοι που παρασκεύαζαν μπουγάτσα με κιμά, μπουγάτσα με τυρί και μπουγάτσα πασπαλισμένη με ζάχαρη.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τον διωγμό των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη, οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου, έφεραν μαζί τους την τέχνη της μπουγάτσας.

Αρχικά, η μπουγάτσα ήταν σκέτο φύλλο, πασπαλισμένο με άχνη και ήταν γνωστή ως η «πίτα των φτωχών».

Αργότερα, οι Σερραίοι μάστορες θα ανακαλύψουν την μπουγάτσα με γέμιση κρέμας, η οποία μέχρι σήμερα θεωρείται το πιο νόστιμο έδεσμα της Βορείου Ελλάδος.

Οι σημερινές παραλλαγές της μπουγάτσας είναι οι εξής: Γλυκές (με κρέμα, σε πραλίνα), αλμυρές (με τυρί με κιμά, με σπανάκι, με κοτόπουλο), νηστίσιμες (με ταχίνι).

Συνήθως, η μπουγάτσα κρέμα καλύπτεται από άχνη και κανέλα και συνοδεύεται από σοκολατούχο γάλα.

Την αυθεντική μπουγάτσα θα τη βρείτε κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη.

Η πιο διαδεδομένη είναι με κρέμα, άχνη και κανέλα ενώ απολαυστική είναι και με γέμιση σοκολάτας.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

One Response to Μπουγάτσα: Η γλυκιά πίτα από το Βυζάντιο που έφτασε στην Ελλάδα

  1. Αγγελικη 24 Ιανουαρίου, 2023 at 11:39 μμ #

    Ηα δειξετε μια συνταγη για μπουγατσα γλυκια? Σας ευχαριστω!

Αφήστε μια απάντηση