Nadalin: Το χριστουγεννιάτικο κέικ από την Βερόνα σε σχήμα αστεριού

Nadalin: Το χριστουγεννιάτικο κέικ από την Βερόνα σε σχήμα αστεριού

Αυτό το κλασικό ιταλικό επιδόρπιο επινοήθηκε τον 13ο αιώνα για να γιορτάσει τα πρώτα Χριστούγεννα στη Βερόνα υπό την οικογένεια Scala, μια δυναστεία που κυβέρνησε την πόλη για περισσότερο από έναν αιώνα.

Το Nadalin είναι ο πρόγονος του διάσημου pandoro, αλλά παρόλο που έχει παρόμοια συστατικά, είναι λιγότερο βουτυρένιο, πιο γλυκό και έχει πιο πυκνή υφή.

Αν και και τα δύο κέικ είναι εμβληματικά της κουζίνας της Βερόνας, πολλοί ντόπιοι προτιμούν το nadalin, το οποίο έλαβε δημοτική ονομασία προέλευσης το 2012.

Όπως και πολλά άλλα ιταλικά χριστουγεννιάτικα ψωμιά, η ζύμη είναι αρωματισμένη με βανίλια και ξύσμα λεμονιού.

Αλλά αυτό που ξεχωρίζει το nadalin είναι η τραγανή κρούστα του στην κορυφή από κρυσταλλική ζάχαρη, κρασί marsala, αμύγδαλα και κουκουνάρια.

Το κέικ Nadalin δεν είναι πολύ φουσκωμένο και έχει  τυπικό σχήμα αστεριού οκτώ ακτίνων καλυμμένο με μια τραγανή ζάχαρη, αμύγδαλα και κουκουνάρι, ψιλοκομμένο και ανακατεμένο με ασπράδι αυγού.

Σε σύγκριση με τo σύγχρονo Pandoro, το Nadalin είναι πιο γρήγορο και πιο εύκολο. Ακόμη και σήμερα αυτό το αρχαίο χριστουγεννιάτικο κέικ είναι σπιτικό και σερβίρεται τη νύχτα των Χριστουγέννων με κρασί Recioto della Valpolicella.

Εδώ είναι τα συστατικά της επίσημης συνταγής Nadalin: αλεύρι σίτου, μαγιά, νερό, ζάχαρη, βανίλια, ξύσμα λεμονιού, αυγά, βούτυρο και μια γκρανόλα με παντεσπάνι σε σκόνη, marsala, κρυσταλλική ζάχαρη, κουκουνάρι και αμύγδαλα.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση