Paris-Brest: Το γαλλικό γλυκό που πήρε το όνομά του από ποδηλατικό αγώνα

Paris-Brest: Το γαλλικό γλυκό που πήρε το όνομά του από ποδηλατικό αγώνα

Η Γαλλία φημίζεται για πολλά πράγματα: Την ιστορία της, τα μνημεία της, αλλά και την υψηλή γαστρονομία και τη ζαχαροπλαστική της.

Πολλά από τα αγαπημένα μας γλυκά προέρχονται από την γαλλική κουζίνα και έχουν μεγάλη ιστορία, εκτός από λαχταριστή γεύση.

Ένα από αυτά είναι το Paris-Brest (Παρί Μπρεστ).

Πρόκειται για ένα επιδόρπιο φτιαγμένο από κλασσική ζύμη σου και απαλή κρέμα με γεύση πραλίνας.

Το γλυκό έχει στρογγυλό σχήμα και μοιάζει με ρόδα ποδηλάτου.

Πρωτοφτιάχτηκε το 1910 από τον διάσημο ζαχαροπλάστη Louis Durand, μετά από απαίτηση του Pierre Giffard, με σκοπό να αποτίσουν φόρο τιμής στον ποδηλατικό αγώνα Paris-Brest-Paris.

Ο Pierre Giffard ήταν δημοσιογράφος, εκδότης αλλά και εμπνευστής του ποδηλατικού γύρου που ξεκίνησε το 1891.

Το γαλλικό επιδόρπιο έγινε πολύ δημοφιλές λόγω της ενέργειας που έδινε, της υψηλής αξίας του σε θερμίδες αλλά και του ενδιαφέροντος ονόματός του.

Το γλυκό είναι πλέον διάσημο όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο και το βρίσκουμε σε ζαχαροπλαστεία και γαλλικές πατισερί.

Το γλυκό έχει δύο ζύμες σου πάνω και κάτω ενώ στη μέση έχει απαλή mousseline κρέμα ως γέμιση.

Στο πάνω μέρος του έχει συνήθως αμύγδαλα φιλέ ή ζάχαρη άχνη ως διακοσμητική πινελιά.

 

 

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 4 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση