Σύνδεση

Πάβλοβα:  Το λαχταριστό γλυκό που πήρε το όνομα του από τη Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα

Πάβλοβα: Το λαχταριστό γλυκό που πήρε το όνομα του από τη Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα

Ακόμα και οι φανατικοί λάτρεις της σοκολάτας δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό της πάβλοβα (pavlova).

Πρόκειται για μια κλασική τούρτα με μαρέγκα, που είναι τραγανή εξωτερικά, υγρή και μαλακή εσωτερικά, ενώ γαρνίρεται με σαντιγί και φρέσκα φρούτα.

Η εθνικότητα του δημιουργού του υπήρξε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών για πολλά χρόνια. Το 2008, η Χέλεν Λιτς δημοσίευσε το βιβλίο «Ιστορία της Πάβλοβα: Ένα κομμάτι γαστρονομικής ιστορίας της Νέας Ζηλανδίας», στο οποίο υποστήριξε ότι η παλαιότερη γνωστή συνταγή δημοσιεύθηκε στη Νέα Ζηλανδία.

Ωστόσο, έρευνα που έγινε αργότερα από τον Άντριου Γούντ και την Αναμπέλ Ουτρέχτ υποστηρίζει πως το επιδόρπιο προέρχεται από τις ΗΠΑ και βασίζεται σε προγενέστερο γερμανικό πιάτο.

Η Πάβλοβα χρωστάει την ύπαρξή της στις χορευτικές δεξιότητες μιας από τις πιο διάσημες μπαλαρίνες του κόσμου, της οποία άλλωστε φέρει και το όνομα.

Ο λόγος για την Άννα Πάβλοβα. Τη διάσημη Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα των αρχών του περασμένου αιώνα που έμεινε στην ιστορία για το θρυλικό έργο «Ο θάνατος του κύκνου» που γράφτηκε ειδικά για εκείνη.

Ο θρύλος λέει πως το γλυκό αυτό, παρασκευάστηκε πρώτη φορά στην κουζίνα ενός εστιατορίου στη Νέα Ζηλανδία, προς τιμήν της Άννας Πάβλοβα που εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε τουρνέ στο νότιο ημισφαίριο.

Ο ζαχαροπλάστης, λένε, ερωτεύτηκε τη χορεύτρια κι επειδή στην ίδια δεν άρεσε η σοκολάτα, έφτιαξε ένα γλυκό με μαρέγκα, σαντιγί και φράουλες.

Έτσι η Άννα Πάβλοβα, εκτός από έναν ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό που άφησε με τις πουέντ της, κληροδότησε στην παγκόσμια ανθρωπότητα και ένα απολαυστικό γλυκό.

 

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση