Ποια είναι τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκά στον πλανήτη;

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκά στον πλανήτη;

Για τις γιορτινές ημέρες παραμερίζουμε τις θερμίδες και την υγιεινή διατροφή και ετοιμάζουμε τα πιο συγκλονιστικά γλυκά από όλον τον κόσμο που θα μεταμορφώσουν το γιορτινό τραπέζι σε πανδαισία γεύσεων και χρωμάτων.

Πάμε να δούμε κάποια από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκά στον κόσμο:

Κουραμπιέδες

Αφράτοι κουραμπιέδες που κάνουν τα παιδιά να λατρεύουν τις γιορτές, λευκοί σαν τις χιονισμένες βουνοκορφές. Το κατάλευκο παραδοσιακό γλυκό της Ελλάδας που σηματοδοτεί τις γιορτές των Χριστουγέννων έχει φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο.
Οι κουραμπιέδες φτιάχνονται από φρέσκο βούτυρο και σε αυτό βασίζεται η επιτυχία ή ευθύνεται η αποτυχία τους. Ονοματολογικά, αλλά και γαστρονομικά, ο κουραμπιές κατάγεται από τη γειτονική Τουρκία και το αντίστοιχο Kurabiye, που σημαίνει παρασκεύασμα από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη άχνη, που είναι και τα κύρια συστατικά του.

Παραδοσιακά μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα μαζί με τους κουραμπιέδες είναι τα δυο παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα των Χριστουγέννων. Και παρά το γεγονός ότι τα τρώμε μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι αγαπημένο γλύκισμα για όλη την οικογένεια. Παρασκευάζονται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Θεωρούνται καλύτερο γλύκισμα από ότι ο κουραμπιές, καθώς η πρώτη ύλη για την παρασκευή τους είναι το ελαιόλαδο, το οποίο λειτουργεί ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Παραδοσιακές δίπλες

Αποτελούν γλυκό με ελληνικές ρίζες και το συναντάμε σε περιοχές της χώρας μας με μικρές παραλλαγές. Μην ξεχνάτε ότι αποτελούν και γλύκισμα που σερβίρεται πολλές φορές και στους γάμους. Συνήθως, περιέχουν 170 θερμίδες ανά τεμάχιο, αλλά επειδή τηγανίζονται δεν αποτελούν την πιο σοφή διατροφική επιλογή.

Panettone

To panettone είναι το ιταλικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι. Προέρχεται ουσιαστικά από το Μιλάνο, αλλά το βρίσκουμε τις μέρες των Χριστουγέννων στην Ιταλία, τη νοτιοανατολική Γαλλία, τη Βραζιλία, το Περού, τη Μάλτα, τη Γερμανία και την Ελβετία, και αποτελεί ένα από τα σύμβολα της πόλης του Μιλάνου.

Χριστουγεννιάτικος κορμός με κάστανο και σοκολάτα

Ο αγαπημένος κορμός σοκολάτας στην Χριστουγεννιάτικη έκδοσή του με γέμιση σοκολάτας, λικέρ και κάστανου, ονομάζεται επίσης La Buche de Noel ή Yule Log. Την θέση του μπισκότου παίρνει το λαχταριστό genoise, ενώ όλο το γλυκό σε σχήμα κορμού δέντρου έχει επικάλυψη κρέμας σοκολάτας με ιταλική μαρέγκα και άχνη στο πασπάλισμα. Το απίστευτο αυτό γλυκό δέχεται κομψές προτάσεις διακόσμησης και πολλές εναλλακτικές στις γεύσεις του.

Πουτίγκα ρυζιού

Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Σουηδίας δεν είναι άλλο από μια πουτίγκα ρυζιού ή αλλιώς ρυζόγαλο! Βέβαια, για της δώσουν ξεχωριστό χαρακτήρα κρύβουν μέσα ένα ολόκληρο αμύγδαλο, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση φέρνει τύχη σε όποιον το βρει και αν, μάλιστα, είναι ανύπαντρος θα παντρευτεί μέσα στο νέο έτος!

Stollen

Το γερμανικό γλυκό που στην παρασκευή του θυμίζει κάπως το δικό μας τσουρέκι, ξεκίνησε ως μια πιο απλή συνταγή και κατά τον 15ο αιώνα εμπλουτίστηκε με διάφορα υλικά, όπως αποξηραμένα φρούτα που το έκαναν πιο γιορτινό, ενώ τον 16ο αιώνα συνδέθηκε με τα Χριστούγεννα και έγινε το παραδοσιακό γιορτινό γλύκισμα των ημερών. Παραδοσιακά καλύπτεται με άφθονη άχνη ζάχαρη ενώ συχνά στο εσωτερικό του συναντάμε και μάρτζιπαν.

Gingerbread house

Τα χριστουγεννιάτικα μπισκοτόσπιτα θεωρείται πως πρωτοεμφανίστηκαν τον 11ο αιώνα και συγκεκριμένα, σύμφωνα με έναν γαλλικό μύθο, εισήχθησαν στην Ευρώπη το 992 από έναν Αρμένιο μοναχό. Ο μοναχός έζησε στη Γαλλία, στην πόλη Bondaroy για 7 χρόνια και έμαθε στους Γάλλους Χριστιανούς πως να ψήνουν τα μπισκοτόσπιτα.
Οι αρτοποιοί του Lebkuchen καταγράφονται ήδη από το 1296 στο Ulm και το 1395 στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας. Η Νυρεμβέργη αναγνωρίστηκε ως η «Μεγάλη Πρωτεύουσα του Κόσμου».

Όταν, το 1600, αρτοποιοί και εξειδικευμένοι εργάτες δημιούργησαν πολύπλοκα έργα τέχνης από μελόψωμο. Κατά τον 13ο αιώνα, το έθιμο εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μεταφέρθηκε στη Σουηδία από Γερμανούς μετανάστες και στη συνέχεια «ταξίδεψε» και στη Πολωνία. Οι καλόγριες της Σουηδίας, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές που υπάρχουν, φαίνεται ότι έψηναν τέτοιου είδους «ψωμιά» για να διευκολύνουν τη δυσπεψία. Ήταν έθιμο να ψήνουν λευκά μπισκότα, να τα βάφουν λευκά και να διακοσμούν τα παράθυρα.Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα είναι τζίντζερ, κανέλα, σκελίδες, μοσχοκάρυδο και κάρδαμο.

Το εμβληματικό Saint Honore

Πήρε το όνομα του από τον Άγιο Saint Honoré, προστάτη των ζαχαροπλαστών και των αρτοποιών, αλλά και τον ομώνυμο δρόμο που βρισκόταν το ζαχαροπλαστείο που πρωτοπαρασκεύασε το γλυκό στα 1800. Αν και δε θεωρείται αποκλειστικά γιορτινό γλυκό, φτιάχνεται κατά κόρον τις ημέρες των Χριστουγέννων, αφού πρόκειται για ένα εντυπωσιακό γλύκισμα.

Είναι δύσκολο γλυκό στην παρασκευή του, αφού απαιτεί αρκετές ξεχωριστές παρασκευές, ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές της συνταγής. Συνήθως περιλαμβάνει μια βάση σφολιάτας, περιτριγυρισμένη από σου (choux). Αφού η βάση ψηθεί, γεμίζεται με ζαχαροπλαστική κρέμα και τοποθετούνται πάνω της τα σου, που έχουν βουτηχτεί σε καραμελωμένη ζάχαρη. Έπειτα το γλυκό διακοσμείται με σαντιγί.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση