Αυτό το γνωστό επιδόρπιο είναι ένα παραδοσιακό πιάτο του Prekmurje, της βορειοανατολικής περιοχής της Σλοβενίας, οι συνταγές της οποίας έχουν συχνά εμπνευστεί από τις ουγγρικές και αυστριακές παραδόσεις.
Σύμφωνα με το Ετυμολογικό Λεξικό της Σλοβενικής Γλώσσας, η Prekmurska gibanica είναι μια ποικιλία potica, μια στρωτή πίτα στρούντελ χαρακτηριστική για το ανατολικό τμήμα της χώρας.
Το όνομα προέρχεται από το gibâničnik, ένα είδος καλαθιού ζαχαροπλαστικής, ή gibâničar, μια παλιά σλοβενική λέξη για έναν αρτοποιό.
Οι παλαιότερες γραπτές καταγραφές του Prekmurska gibanica χρονολογούνται από το 1700 όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως gebanza, ενώ μια άλλη γραπτή πηγή από το 1828 το περιέγραψε ως επιδόρπιο που συνήθως σερβίρεται σε γάμους.
Αυτός ο ενδιαφέρον συνδυασμός διαφορετικών γεμίσεων και λεπτού χαρτιού ζαχαροπλαστικής με φύλλο στρούντελ είναι στην πραγματικότητα πολύ συνηθισμένος στην κουζίνα της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά αυτό που κάνει τη σλοβενική gibanica διαφορετική από τις άλλες είναι το κάτω στρώμα, που συχνά παρασκευάζεται με ζύμη με κρούστα.
Οι γεμίσεις που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της Prekmurska gibanica χωρίζονται σε φύλλα ζαχαροπλαστικής αλεσμένα με βούτυρο και στρώνονται με αυτή ακριβώς τη σειρά: παπαρουνόσποροι, τυρί κότατζ, αλεσμένα καρύδια και τριμμένα μήλα.
Επίσης, η αυθεντική gibanica έχει οκτώ στρώσεις γέμισης, που σημαίνει ότι η στρώση γίνεται δύο φορές, τελειώνει με ένα άλλο φύλλο ζύμης και αλείφεται με αυγολέμονο πριν το ψήσιμο.
Παραδοσιακά παρασκευασμένο κατά τη διάρκεια των εορταστικών περιόδων, η Prekmurska gibanica έχει πλούσια γεύση, έντονο άρωμα και πρέπει να διατηρεί τη χυμώδη γλυκύτητα της χωρίς να είναι πολύ λιπαρή.
Καλησπέρα. Παρακολούθησα κάποιες εκπομπές στο στούντιο τέσσερα και μου άρεσε πάρα πολύ και ο τρόπος σου και κατασκευές των συνταγών σας
Μόνο αν έχει γευτεί κάνεις gibanica μπορεί να καταλάβει για τι απίστευτο γλυκό μιλάμε …