Προφιτερόλ: Η ιστορία πίσω από το πιο διάσημο γαλλικό γλυκό του κόσμου

Προφιτερόλ: Η ιστορία πίσω από το πιο διάσημο γαλλικό γλυκό του κόσμου

Μπορεί η Γαλλία να έχει χαρακτηριστεί ως η χώρα του πολιτισμού και της φινέτσας, παρόλα αυτά όμως διατηρεί και έναν επιπλέον τίτλο, αυτόν της διασημότερης κουζίνας στον κόσμο.

Ανάμεσα σε αυτά και το προφιτερόλ, το οποίο μπορεί να έχει συνδεθεί με τη Γαλλία, ωστόσο η ζύμη του είναι εφεύρεση ενός Ιταλού ζαχαροπλάστη ονόματι Panterelli, ο οποίος ανήκε στη συνοδεία της Αικατερίνης των Μεδίκων, η οποία γύρω στο 1530 φτάνει στη Γαλλική αυλή, προορισμένη για σύζυγος του Ερρίκου του Βαλουά, ο οποίος ανέλαβε τον θρόνο και μετονομάστηκε στον βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκο Β’.

Ο Panterelli, λοιπόν, μετά από επτά έτη στο μαγειρείο της Γαλλικής Αυλής, κατασκεύασε τη «ζύμη εν θερμώ», την pâté a Panterelli, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πλήθος μαγειρικών κατασκευασμάτων.

Με το πέρασμα των χρόνων, η pâté a Panterelli μετονομάστηκε σε pâté a Popelini. Τα Popelini ήτανε μία μορφή κέικ πολύ δημοφιλή κατά το μεσαίωνα. Κατά τα μέσα του 18ο αιώνα, ο Chef de Patisserie Avice τελειοποίησε τη ζύμη και δημιούργησε τη μορφή των σου που γνωρίζουμε σήμερα, οπότε η ζύμη μετονομάστηκε σε pâte à choux λόγω του χαρακτηριστικού σχήματος που παίρνει το σουδάκι και ομοιάζει με λαχανάκι (chou στη Γαλλική). Αργότερα, ο Γάλλος σεφ Marie – Antoine Carême είχε την ιδέα να γεμίσει τα choux με σαντιγύ και κρέμα πατισερί. Έτσι προέκυψε το προφιτερόλ στην σύγχρονη μορφή του!

Ωστόσο, η χρήση της ζύμης έγινε πολύ γνωστή για γλυκά και αλμυρά, όπως τα choux με κρέμα ή με παγωτό, τα εκλαίρ, τα σεντ ονορέ, τις religieushes (καλόγριες με διπλό choux), τα croquembouches και τα Paris-Brest.

Όσον αφορά στην ιστορία της λέξης profiterole, τη συναντάμε στην αγγλική γλώσσα και καταρχάς σήμαινε ένα είδος μικρής ανταμοιβής (profit), οπότε και προσφερόταν ένα μικρό γλυκό ως επιβράβευση.

Δείτε τη συνταγή για αυθεντικό προφιτερόλ εδώ:

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 4.5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση