Το Qatayef είναι ένα αραβικό γλυκό και βασικό πιάτο της εορτής του Ραμαζανιού.
Πρόκειται για μια γλυκιά τηγανίτα που συνήθως γεμίζεται με τυρί ή ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια ή φουντούκια.
Το Qatayef μπορεί επίσης να καταναλωθεί σκέτο, με επικάλυψη από κρέμα ή περιχυμένο με σιρόπι ζάχαρης.
Πιστεύεται ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο μετά την νηστεία του Ραμαζανιού από μερικές νύχτες κοινωνικοποίησης και γευμάτων με Qatayef, το οποίο προετοιμάζεται είτε στους δρόμους σε πάγκους τροφίμων είτε προσφέρεται ως γλυκό δώρο στους φίλους.
Αν και το πιάτο έχει Φατιμιδική προέλευση, σήμερα είναι πολύ δημοφιλές σε όλη την περιοχή του Λεβάντε και στην Αίγυπτο, όπου ψήνεται σε πολλές οικογένειες.
Το μεγαλύτερο Qatayef παρασκευάστηκε στην πόλη της Βηθλεέμ, κατέχοντας το ρεκόρ με βάρος 104 κιλά και διάμετρο 3 μέτρα.
Εκτός από την γλυκιά εκδοχή του, το κανταΐφι μπορεί επίσης να σερβιριστεί ως αλμυρό σνακ γεμισμένο με τυρί ή σκέτο ως συνοδευτικό πιάτο.
No comments yet.