Ραβανί ή σάμαλι: Το σιροπιαστό κέικ με σιμιγδάλι που μας έρχεται από την Πόλη

Ραβανί ή σάμαλι: Το σιροπιαστό κέικ με σιμιγδάλι που μας έρχεται από την Πόλη

Το ρεβανί (revani στα τούρκικα), γνωστό και ως ραβανί ή ριβανί, είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα από τη Μέση Ανατολή, γνωστό στην ελληνική και αρμένικη κουζίνα και ως σάμαλι.

Παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και γιαούρτι και αφού ψηθεί στο φούρνο, περιχύνεται με ζεστό, μπόλικο σιρόπι.

Πρόκειται στην ουσία για αφράτο κέικ και μοιάζει με την γαλατόπιτα, ακόμα και με το γαλακτομπούρεκο αλλά δεν έχει φύλλο.

Το ρεβανί της Βέροιας είναι παραδοσιακό γλυκό της πόλης και έχει ιδιαίτερη φήμη σε όλη την Ελλάδα.

Στην νότια Ελλάδα κυρίως μπορεί να το συναντήσει κανείς και ως ραβανί.

Το ίδιο γλυκό παρασκευάζεται και στην Τουρκία, φέροντας το ίδιο όνομα με τα ελληνικά (revani), στον Αραβικό κόσμο όπου αποκαλείται μπασμπούσα, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη ανατολική Μεσόγειο φέροντας διάφορα ονόματα.

Σε κάποιες παραλλαγές, στα υλικά προστίθεται και τριμμένη καρύδα, μαστίχα και σε κάποιες άλλες μπορεί να συνδυαστεί με καϊμάκι (παγωτό).

Πολλές φορές, κόβεται σε σχήμα ρόμβου και τοποθετείται αμύγδαλο στο κέντρο της επιφάνειας.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

, ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση